2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az igazgatóhoz kísérhetné a rendõr az iskolakerülõ diákotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-06-26 09:27:10
Az igazgatóhoz kísérhetné a rendõr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról - ezt javasolja Pintér Sándor belügyminiszter a rendõrségrõl szóló törvény módosításában.

A parlamentnek benyújtott indítvány szerint a rendelkezés úgy szólna: ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlõen igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelezõ iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendõr - az iskolával való elõzetes egyeztetés után - az igazgatóhoz kísérheti õt. "Hitelt érdemlõ igazolást" az iskola, orvos vagy a szülõ állíthat ki.

A belügyminiszter ezzel összefüggésben módosítaná a köznevelési törvényt is, rögzítve abban, hogy a tanuló iskolájának megállapítása, a hiányzás jogszerûségének ellenõrzése, valamint az iskolával és a szülõvel való kapcsolatfelvétel céljából a köznevelés információs rendszerébõl továbbítható a rendõrségnek egyebek mellett a diák neve, neme, születési helye és ideje, lakcíme, állampolgársága, diákigazolványának száma, tanulói jogviszonyának adatai, valamint iskolájának neve, címe. Az új szabályozás 2013. január 1-jén lépne hatályba.

Pintér Sándor törvényjavaslata emellett lehetõséget adna - ugyancsak 2013-tól - önkormányzati rendészeti szervek megalakítására, amelyeket a polgármesteri hivatalok hozhatnának létre, akár társulásos formában is, és tagja lehetne az önkormányzati természetvédelmi õr, a közterület-felügyelõ, a mezõõr, az erdészeti szakszemélyzet és a halászati õr.

A javaslat továbbá egységesíti a rendészeti feladatot ellátó személyek - így a természetvédelmi õrök, az erdõvédelmi szolgálat tagjai, a hegyõrök, a hivatásos vadászok, az erdészeti szakszemélyzet tagjai, a halászati õrök, a közterület-felügyelõk, az önkormányzati természetvédelmi õrök és a mezõõrök - intézkedési jogosultságait.

Eszerint a felsoroltak jogosultak a törvényben meghatározott feladataikkal összefüggõ jogellenes cselekmény, szabálysértés, bûncselekmény elkövetésén tetten ért embert a cselekménye abbahagyására felszólítani, valamint annak folytatásában megakadályozni, épületet zárhatnak le, szükség esetén testi kényszert és vegyi eszközt alkalmazhatnak, valamint a rendõrség megérkezéséig - de legfeljebb két órán keresztül - visszatarthatják a tetten ért, a személyazonosságának igazolását megtagadó vagy az elõállításnak ellenszegülõ embert.

A szabályok szerint a belterületnek nem minõsülõ, a település elsõsorban mezõgazdasági, erdõmûvelési célra szolgáló részén - a szolgálati feladatok ellátása során nyíltan viselve - a mezõõr, a hegyõr és a halászati õr sörétes lõfegyvert, az erdõvédelmi szolgálat tagja, az erdészeti szakszemélyzet és a természetvédelmi õr önvédelmi célból maroklõfegyvert, a hivatásos vadász pedig vagy maroklõfegyvert, vagy vadászlõfegyvert tarthat magánál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!