2024. április 24. Szerda, György.
 
15 éve nem volt ilyen Magyarországon: nagy változás jön júliustólForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-26 10:24:12
Néhány nap múlva a pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentõsebb fejlesztése valósul meg Magyarországon. A hazai bankok ugyanis képesek lesznek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A rendszer napokon belül élesedik, a bankok - saját bevallásuk szerint - felkészültek, a Pénzcentrum.hu pedig mutatja a részleteket.

Bár jelentõs fejlesztést igényelt, a jelek szerint készen állnak a magyar bankok a júliustól bevezetésre kerülõ 4 órás átutalás elindulására, amelynek lényege, hogy néhány nap múlva a hazai pénzintézetek képesek lesznek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentõsebb fejlesztése valósul meg - legutóbb a csoportos beszedés 1997-es bevezetése volt hasonló horderejû lépés.

Mi változik júliustól?

Jelenleg ha pénzt utalunk egyik bankszámláról a másikra, két pénzforgalmi szolgáltató (két bank) ügyfelei közötti átutalás jelenleg csak a következõ munkanapon érkezik meg a kedvezményezetthez, ha a banki benyújtási határidõn belül (általában 16 óráig) kezdeményezik az átutalást.

2012. július 1-jét követõen az elektronikus úton (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon) az aznapi teljesítésre meghirdetett végsõ benyújtási határidõn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül. Tehát a megszokotthoz képest egy munkanappal rövidül a belföldi forint átutalás teljesítési ideje. Július 1-jét követõen az elektronikus úton indított belföldi forint átutalás a befogadástól számított 4 órán belül eljut a kedvezményezett ügyfél bankjához. A 4 óra az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, az átlagos átutalási idõ (alapesetben) várhatóan ennél kevesebb lesz.

Az aznapi végsõ benyújtási határidõ után (jellemzõen kb. 15.30-16 óra után, de ez pénzforgalmi szolgáltatónként különbözõ idõpont lehet) beadott megbízások másnap reggel teljesülnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!