2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hét hajdú-bihari település hitel és tartozás nélkülForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-26 10:33:27
  Hajdú-Bihar - ”Egy fillér tartozásunk, hitelünk sincs, de mindent meg is teszünk azért, hogy ez így maradjon.”      

1,1 milliárd forintot kapott megyénk 68 települése az önhiki (önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévõ önkormányzatnak járó támogatás) idei elsõ ütemében. De, ma már inkább az a meglepõ, ha valamelyik helység nem pályázik erre – Debrecenen kívül 13 ilyen város, falu van megyénkben. A támogatás elsõ ütemébõl “kimaradtak” vezetõit kérdeztük az okokról. A “körtelefon” után azonban gyorsan kiderült, valójában csak hét településen nincs szükség plusz pénzre: ÁrtándDarvasFurtaHajdúdorog,HajdúszoboszlóNagyhegyes és Vekerd (Ebesen a polgármester úgy fogalmazott, nekik nem jár, de igény lenne rá).

Se hitel, se tartozás

- Egy fillér tartozásunk, hitelünk sincs, de mindent meg is teszünk azért, hogy ez így maradjon. A hivatal minimális létszámmal mûködik, s a képviselõk és magam is csak tiszteletdíjat kapunk, fizetést nem – mondta a félezer lelket számláló Darvas polgármestere. Máté József csak attól tart, ha körjegyzõségbe kényszerülnek az megnöveli majd az eddig minimális szinten tartott költségeiket.

Furtán azonban épp a körjegyzõség hozott költségcsökkenést, évi 3,7 millió forintot. Ehhez adódik hozzá az az 5,5 millió amit a polgármester tiszteletdíján “spórolnak”. – Az így megtakarított összeg már elegendõ, hogy ne kelljen támogatást kérnünk. Pedig tavaly még 10 millió forintot önhikit kaptunk – tájékoztatott Krucsó Antal. – Sokan nem hiszik el, hogy ilyen gazdasági helyzetben is talpra lehet állni. Erre mi vagyunk a példa – tette hozzá a hitel és tartozás nélkül mûködõ település vezetõje. Pedig – mint megjegyezte – három helység összefogásában mûködõ iskola és óvoda is van náluk, tehát akár lehetnének is nehéz helyzetben…

Az iskola gond lehet

Ezzel összecsengett, amit az ártándi Benkõ Sándor mondott: nem értem miért ragaszkodnak egyes települések az oktatási intézményeikhez, amikor alig tudják azokat fenntartani. Nálunk a 70-es évek óta Biharkeresztesre járnak a gyerekek, így a falu sincs eladósodva. Persze ennek oka még a határ közelsége, és azok a cégek melyek nálunk fizetnek iparûzési adót – tette hozzá a településvezetõ. Megjegyezte, szerény léptékben, de fejlesztésekre is futja, jelenleg a Nagyváradot és Berettyóújfalut összekötõ kerékpárút kapcsán valósul meg Ártándon 300 millió forintos beruházás.

Csige segítene

“Visszafogjuk az álmainkat” – summázta szûkszavúan az önhikibõl való kimaradásukat Juhász István, a stabil költségvetésû Vekerd polgármestere. Nem volt azonban ilyen visszafogott Csige Tamás. – Aki rosszul gazdálkodik, annak jár. Én azt várom mikor fogják már egyszer azokat megjutalmazni akik jól gazdálkodnak – mondta Hajdúdorog elsõ embere. A város egyike annak a háromnak (Nagyhegyessel és Hajdúszoboszlóval), ahol évek óta nincs hiány, pozitív a mérleg. – Nem kell ész nélkül költekezni, meg kell fogni minden forintot. Mondok egy példát, a gyerekek görkoripályát kértek. Nem csináltuk meg azonnal több tízmillióért, vártunk egy pályázatra, s töredékébõl meglett. Kerítést bontott téglából építünk és a hivatali dolgozóknak is csak 4 ezer forint cafetériát juttatunk, mert ennyire telik, de nem is kellett senkit elbocsátani. Én szívesen adok tanácsokat bárkinek, hogyan kell spórolni, hívjanak – ajánlkozott a szocilaista polgármester. (A 13 településbõl kettõ polgármestere mszp-s, kettõ fidesz támogatottságú, a többiek vagy függetlenek vagy civil szervezet által jelöltek.)

Árnyoldal

Mint említettük öt településen nem ilyen rózsás a helyzet, õk csak azért nem kaptak támogatást az elsõ körben, mert a másodikban vagy a harmadikban, esetleg mindkettõben szeretnének kérni.

Kik miért nem kaptak önhikit az elsõ ütemben?

1. Ártánd nem igényelt, nincs szükség rá

2. Bakonszeg következõ ütemben igényel

3. Darvas nem igényelt, nincs szükség rá

4. Ebes nem igényelt, nem jogosult

5. Furta nem igényelt, nincs szükség rá

6. Görbeháza következõ ütemben igényel

7. Hajdúdorog nem igényelt, nincs szükség rá

8. Hajdúszoboszló nem igényelt, nincs szükség rá

9. Kokad következõ ütemben igényel

10. Konyár következõ ütemben igényel

11. Nagyhegyes nem igényelt, nincs szükség rá

12. Nyírmártonfalva következõ ütemben igényel

13. Vekerd nem igényelt, nincs szükség rá

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!