2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Másodpercenként 2,5 terabit adatot szállít a “megcsavart fény”Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-26 10:40:00
London, 2012. június 25., hétfõ (MTI) – Másodpercenként 2,5 terabit, azaz 66 DVD tartalmának megfelelõ adatot szállít az a fénysugár, amelyben új technikájukkal amerikai és izraeli kutatók “megcsavarták” a hullámokat – közölte a BBC hírportálja.

Az új technika a fényhullámok úgynevezett pálya-impulzusnyomatékának változtatásán alapul: a módszerrel többszörösére növelhetõ a wi-fi és optikai szálas adatszállítás kapacitása.
A megközelítés meghökkentõ demonstrációjáról a Nature Photonics címû tudományos folyóiratban számoltak be. Alan Willner, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója csoportjával, valamint az amerikai ûrkutatási ügynökség, a NASA és a Tel-Avivi Egyetem szakembereivel közösen végezte el a kísérletet.
Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Földnek van forgási (spin) impulzusnyomatéka a tengelye körüli forgásából adódóan és pálya-impulzusnyomatéka a Nap körüli forgása következtében, úgy a fény is rendelkezhet e két típusú nyomatékkal. A fény esetében a spinen alapuló változatot polarizációnak nevezik (a polarizáló napszemüvegek például csak az egyik irányban polarizált fényt engednek át).
A fénysugarakat alkalmazó optikai adatszállításban megduplázható a továbbított információ mennyisége ugyanazon sávszélességen belül, ha a két polarizációs irányban különbözõ adatsorokat kódolnak.
A fény pálya-impulzusnyomatékának – angol elnevezése alapján OAM (orbital angular momentum) – kihasználása hasonló többszörözõ trükköt kínál. Ebben a megközelítésben különbözõ mértékben “megcsavarják” a fényhullámokat. Nemrégiben Bo Thide, a Svéd Ûrfizikai Intézet kutatója és olasz kollégái demonstrálták az elv mûködését azáltal, hogy két különbözõ OAM-állapotból álló fénysugarat küldtek át egy velencei csatorna egyik oldaláról a másikra.
A most ismertetett demonstrációban kétszer négy fénysugárral dolgoztak, mindegyikhez tartozott egy meghatározott OAM-csavar, és mind a nyolc a saját adatáramát hordozta. A két sorozat külön-külön polarizációt kapott, majd egyetlen sugárba rendezték össze. Leginkább fánkra vagy szélforgóra hasonlítható az ábra, amelyet a négy megcsavart fénysugár alkotott.
Az adatáram fogadó oldalán az eljárást visszafelé végezték el, így egyetlen fénynyaláb szállította le végül a nyolc különbözõ alsugárnyaláb adatait, együttesen másodpercenként 2,5 terabitet (2500 gigabitet). Mivel kísérletükben az optikai szál két vége csak körülbelül egy méterre volt egymástól, Willner szerint a következõ lépés az lesz, hogy a technika hosszabb távolságon való alkalmazhatóságát mutatják meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!