2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mostantól négy óra alatt átutalódik a pénzForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-01 12:47:31
Vasárnaptól, azaz július elsejétõl má nem kell egy napot várni arra, hogy az átutalt pénz megérkezzen egyik számláról a másikra. Mostantól a bankok közötti és a bankon belüli tranzakciókra is a "négy órás szabály" érvényes.

Július 1-jétõl bevezetik a napközbeni átutalási rendszert, amelynek köszönhetõen gyorsabban teljesülnek az elektronikusan indított belföldi forint átutalások. Jelenleg két bank ügyfelei közötti átutalás csak a következõ munkanapon érkezik meg a kedvezményezetthez, ha a banki benyújtási határidõn belül kezdeményezik az átutalást. Július 1-jétõl viszont az elektronikus úton, a szolgáltató által aznapi teljesítésre meghirdetett határidõn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül.

Az úgynevezett "4 órás szabály" szerint az átutaló bankjának július 1-jétõl biztosítania kell, hogy az átutalás a befogadástól számított 4 órán belül eljusson a kedvezményezett ügyfél pénzforgalmi szolgáltatójához. A 4 óra az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, az átlagos átutalási idõ a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett tájékoztató szerint várhatóan ennél kevesebb lesz.

A "4 órás szabály" a fizetési megbízást elszámoló belföldi fizetési rendszerhez közvetlenül kapcsolódó pénzforgalmi szolgáltatókra, az úgynevezett klíringtagokra vonatkozik. A belföldi fizetési rendszerhez csak közvetve kapcsolódó pénzforgalmi szolgáltatók (jellemzõen a takarékszövetkezetek egy része és a szakosított hitelintézetek) esetében az elõírt legfeljebb 4 órás teljesítési határidõ 2 órával meghosszabbodik.

A napközbeni átutalás bevezetésének köszönhetõen az elektronikus átutalásokat elegendõ lesz a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani, vagyis az átutaló fél egy nappal tovább használhatja a pénzét. A másik elõny az, hogy az ügyfelek egy átutaláshoz kapcsolódóan a jelenleginél több adatot tudnak közölni és fogadni, ami fõleg a vállalatoknak kedvezõ.

A csoportos beszedésre nem érvényes az új szabály

A napközbeni átutalás minden olyan elektronikusan indított és forintban történõ, konverziót nem igénylõ belföldi forint átutalásra kiterjed, amelyeknél mind az átutaló, mind a címzett bankja Magyarországon nyújt pénzforgalmi szolgáltatást. A lehetséges átutalási típusok: egyszeri, csoportos és rendszeres (állandó) átutalási megbízás. Ezen túlmenõen minden pénzforgalmi szolgáltató maga dönti el, hogy egyes, nem elektronikusan benyújtott átutalási megbízásokra is kiterjeszti-e a napközbeni átutalás lehetõségét.

A "4 órás szabály" egyelõre nem terjed ki egyetlen beszedési fajtára sem, ezért a csoportos beszedések, a felhatalmazó levélen alapuló beszedések, a váltóbeszedések, a csekkbeszedések, a határidõs beszedések és az okmányos beszedések esetében a teljesítési határidõk nem változnak. Elektronikus benyújtásnak az interneten, az elektronikus banki rendszeren benyújtott megbízás vagy telefonon megadott rendelkezés számít (a faxon benyújtott megbízás papíralapú megbízásnak minõsül).

A pénzforgalmi szolgáltató az átutalási megbízást akkor fogadja be, ha az átutalási megbízás a teljesítéshez szükséges valamennyi adatot tartalmazza, és a megbízás a fizetési számla felett rendelkezni jogosult személytõl származik, valamint, a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll, azaz megtörténik az átutaló fizetési számlájának a megterhelése, vagy legalábbis a fedezet elkülönítése.

10 és 18 óra között utazik majd a pénz

Országosan egységes benyújtási határidõ (cut-off time) nem lesz. A tárgynapi teljesítésre szóló tételek befogadása a reggeli óráktól várhatóan legkésõbb 16 óráig történik. Az esetek túlnyomó többségében arra lehet számítani, hogy az elsõ ciklusban beérkezõ tételek jóváírása 10 óra körül, az utolsóké 18 óra körül megtörténik. Az aznapi teljesítésre meghatározott határidõ után (jellemzõen 15.30-16.00 óra után) beadott megbízások esetében másnap reggel teljesülnek a tételek.

A "4 órás szabály" alá esõ tételek esetén naponta 5 elszámolási ciklus lesz, amelyek 8:30-tól 16:30-ig 2 óránként kezdõdnek. A jegybank várakozása az, hogy hosszabb távon az elszámolási ciklusok száma tovább fog növekedni, és a bevezetéskori 2 óránkénti elszámolás helyett rövidebb idõközönként lesz majd napközbeni elszámolás.

A kamat számításának kezdõ idõpontjaként azt kell figyelembe venni, amikor az átutalt összeg a kedvezményezett számlájára beérkezik. Az átutalónak arra a napra már nem jár kamat, amikor az általa indított átutalás miatt a (fizetési) számláját megterhelik.

A napközbeni átutalásról bõvebben az MNB honlapján, itt olvashat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!