2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Hajdú-Bihar megyei kábítószerhelyzetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-03 12:27:06
Debrecen - A kollégistákra is fokozottan érdemes odafigyelni a kábítószerek tekintetében.

Az országos drogfogyasztás elterjedtségét tekintve a cívisváros és környéke közepesen fertõzöttnek mondható a Debreceni Kábítószeregyeztetõ Fórum (KEF) szerint. Nem meglepõ módon – mint azt a múlt évi tevékenységükrõl írt, a debreceni közgyûlés által a napokban elfogadott szakmai beszámoló elején leszögezik – elsõsorban a marihuána, az amfetamin-származékok és a designer drogok „mennek”, az opiát- és kokainfogyasztás jelentõsen az országos átlag alatt van. Kiemelkedõ viszont a nyugtatók visszaélésszerû, valamint több szer egyidejû használata, ami az idõsebbekre is jellemzõ.

Szubkultúrák része

A Fórum a napi tapasztalatokból kiindulva a legveszélyeztetettebb rétegeknek az iskolából kimaradókat, a csellengõket, a problémás családok gyerekeit tartja és azokat, akik közvetlen hozzátartozói között szenvedélybeteget találni. A középiskolások esetében a kollégistákra és a naponta ingázókra különösen érdemes odafigyelni. Gyakori a drogfogyasztás az állami neveltek, a romák és bizonyos zenei szubkultúrák ((drum and base, rock, house, techno, punk) rajongói között.

KEF arra is rámutat, hogy Debrecenben a közterületeken elsõsorban a Darabos és Bethlen utcák környékén, a Honvéd utcai régi birkózó csarnok mögötti területen, a Bajcsy-Zsilinszky és Simonffy utcákon, a belvárosi Jászai Mari téren, a Nagyállomásnál, a Kartács utcai erdõrészen, valamint az éjjel nyitva tartó kocsmáknál, szórakozóhelyeknél jellemzõ a drogfogyasztás.

Már hatodikban is

KEF beszámolója szerint a drogok kipróbálása házibulik, iskolai események, osztálykirándulások, kollégiumi rendezvények alkalmával történik. A legáltalánosabb persze az ivás, minek kapcsán egyre jellemzõbb a vedelés, amikor az italfogyasztás kifejezetten a berúgás jegyében folyik. Elgondolkodtató, hogy az ital az általános iskolásoknál is probléma. Már a 6. osztályos gyerekek körében is tapasztalják, hogy esetenként az iskolai klubdélutánra be tudnak csempészni alkoholt, illetve eldicsekednek, hogy házibulikon ittak, ihattak.

A fiatalok a marihuánát ártalmatlan, természetes anyagnak tekintik, nem is tartják igazán kábítószernek, és mivel széles körben elterjedt, ezért használata nem tûnik számukra normaszegésnek. A „fû” az egyéb anyagok használóinál is mind kedveltebb.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!