2024. április 24. Szerda, György.
 
Hallgatói szerzõdés – A HÖOK üdvözli az Alkotmánybíróság döntésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-04 10:08:18
Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) – A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntését, amellyel alkotmányellenesnek minõsítette és megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendõ hallgatói szerzõdés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet – mondta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a döntést kommentálva az MTI-nek.

A hallgatói szervezet vezetõje felidézte, hogy Szabó Máté ombudsman az õ kérésükre fordult Alkotmánybírósághoz ebben a kérdésben.

Nagy Dávid megjegyezte: ha az oktatási államtitkárság már korábban is hallgatott volna rájuk, ezt a procedúrát elkerülhette volna.

Az Ab kedden minõsítette alkotmányellenesnek, és semmisítette meg az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendõ hallgatói szerzõdés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet, a testület szerint a nemzeti felsõoktatásról szóló törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ezt rendeletben határozza meg – tájékoztatta Sereg András sajtófõnök az MTI-t.

A testületnél az alapvetõ jogok biztosa kezdeményezte a nemzeti felsõoktatásról szóló törvény egyes rendelkezéseinek, továbbá a 2012. augusztus elsején hatályba lépõ, az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendõ hallgatói szerzõdésekrõl szóló kormányrendelet megsemmisítését.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a hallgatói szerzõdések szabályozása közvetlen hatással van az érintett hallgatók felsõoktatásban való részvételhez fûzõdõ jogára, és a felsõoktatás állami támogatásának is lényeges elemét jelenti. A testület kifejtette azt is, hogy a hazai munkaviszonyra kötelezés közvetlenül érinti a foglalkozás szabad megválasztásához fûzõdõ jogot, ideértve a munkavállalók szabad mozgásához való jogot is. Mindezt az Ab szerint törvényben kell meghatározni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!