2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Így mûködik az új babakötvény rendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-07-04 10:40:28
Elfogadta a Parlament a babakötvényeket érintõ új szabályokat. Sok szülõ nem tud arról, hogy 2005 után született gyermekei életkezdésének megkönnyítésére félretett pénzéhez néhány ezer forintos állami támogatást is kaphat, ha azt Start számlára helyezi el. Lehetõség nyílik a 2005 elõtt született gyermekek nevére is Start számlát nyitni.

Hogy mûködik a babakötvény rendszer?

A magyar állam minden 2005. december 31. után született magyar állampolgárságú, Magyarországon lakó gyermek után meghatározott összegû támogatást biztosít ez a babakötvény. Értéke jelenleg 42500 forint. (Ez az úgynevezett alap támogatás, amely mindenkinek jár. Ha azonban a gyerek alacsony jövedelmû családban él vagy nevelõszülõknél, esetleg gyermekotthonban nevelkedik, akkor jár neki a gyermekvédelmi támogatás is, ami 7 éves és 14 éves korban még plusz 44600 forint. Így a hátrányos helyzetû gyermekeknek az alaptámogatással együtt összesen 131700 forintot ad az állam.)

A babakötvény megszerzéséhez semmit nem kell tenni, a pénzt és annak kamatait a Magyar Államkincstár a gyermek felnõtté válásáig kezeli. A babakötvény kamata az ötéves állampapírok hozamának felel meg. A támogatás célja, hogy a fiatalok életkezdését segítse. Így a pénzhez a gyermek 18. évének betöltéséig nem lehet hozzányúlni, ám a nagykorúság elérésekor a felhalmozódott összeget a gyermek felveheti a kincstári számláról. A felhalmozódott összeget nem lehet akármire költeni, csak továbbtanulásra, lakásvásárlásra, vállalkozás beindítására, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére. További elõny, hogy a felvett összeg teljesen adómentes.

Amennyiben a szülõk is szeretnének hozzátenni az állami támogatáshoz, akkor úgynevezett START számlát kell nyitniuk az Államkincstárban vagy valamelyik magyar pénzintézetben. Ide aztán õk is utalhatnak pénzt, amelyhez ugyancsak állami támogatás vehetõ igénybe. A szülõi befizetések utáni plusz támogatás alapesetben a befizetett összeg 10 százaléka, de legfeljebb 6 ezer forint. (A hátrányos helyzetû gyermekek esetében ez a plusz állami támogatás 12 ezer forint.) A támogatás ideális igénybevételéhez tehát évente legfeljebb 120 ezer forintot érdemes elhelyezniük a szülõknek a Start számlán. Ennél többet nem is lehetett befizetni. Start számlát a gyermek 18 éves koráig nyithat a szülõ, de visszamenõlegesen már nem kapja meg befizetései után az évi 6 ezer forintos állami támogatást.

Az intézkedés bevezetése óta 600 ezer gyermek jogosult babakötvényre, ennek összértéke 30 milliárd forint körül van. Sajnálatos tény, hogy a szülõk a befizetés után járó állami támogatást az esetek többségében nem veszik igénybe. mert hogy csak 150 ezer gyermeknek van Start számlája.

Miként változhat a babakötvény rendszer?

A kormányzati tervek szerint a jövõben alapvetõen megváltozik a babakötvény rendszer. A változások zöme a Start számlákhoz kapcsolódik. A legfontosabb, hogy már nem csak a 2005 után született gyermekek után nyithatnak ilyet a szülõk, hanem az elõbb születettek után is. Ezek a gyermekek azonban nem jogosultak a 42500 forintos alaptámogatásra és értelemszerûen nem jár visszamenõlegesen a szülõi befizetések után járó évi 6 ezer forintos állami segítség sem. Utóbbi csak a számla megnyitását követõ szülõi befizetések után vehetõ igénybe.

Eddig a szülõk legfeljebb 120 ezer forintot fizethettek be a Start számlákra, ám a hírek szerint a jövõben már akármekkora összeget el lehet helyezni ott, igaz, az állami támogatás valószínûleg nem lesz több évi 6 ezer forintnál. A változások közé tartozik, hogy a Start számlán felhalmozott összeghez három évig nem férhet hozzá a gyermek. (Tehát, ha egy 16 éves gyereknek nyitunk számlát, akkor õ csak 19 évesen veheti fel a pénzét.) Fontos változás az is, hogy Start számlát az Államkincstáron kívül bármelyik pénzintézetnél nyithattak a szülõk. Erre a jövõben csak az Államkincstárnál lesz lehetõség.

Nagy kérdés, hogy megéri-e Start számlát nyitni, azaz az ott elérhetõ hozamoknál máshol nem lehet-e jobbat elérni? A babakötvény eddigi pályafutására visszatekintve nagyjából az látható, hogy annak hozamai általában egy százalékkal haladták meg a mindenkori jegybanki alapkamatot. Ez utóbbi most éppen 7 százalék körül van, miközben a kormány deklarált célja, hogy vonzóbbá szeretné tenni a lakosság számára az állampapírok vásárlását. Ennek érdekében jó kamatokkal kínál lakossági állampapírokat. Van olyan konstrukció is, amelyik 9,5 százalékos hozamot fizet. Ennek tükrében a babakötvénynél valamivel nagyobb hozamot érhetünk el, ha direktben veszünk állampapírt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!