2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Bevezetik a gólvonal-technológiátForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-06 09:27:58
A világ labdarúgásának törvényhozói egyhangúlag úgy döntöttek, hogy zöld utat adnak a gólvonal-technológiának, amelyet a decemberi klubvilágbajnokságon alkalmaznak elõször élesben.

Az IFAB (a FIFA Szabályalkotó Testülete) két technológia labdarúgásba való bevezetését hagyta jóvá július 5-én: aSólyomszemet (HawkEye) és a Gólbírót (GoalRef).

A technológiát a decemberi klubvilágbajnokságon alkalmazzák elõször Japánban, de a Premier League-ben is szeretnék minél elõbb bevetni - ha lehet, már jövõ év elején, azaz a 2012/2013-es szezon második felében -, és a jövõ évi Konföderációs Kupán, majd a 2014-es brazíliai világbajnokságon is használják.

Kérdés, mit lép erre az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), melynek elnöke, a francia Michel Platini a technika ellenzõi közé tartozik, és az ötbírós rendszert támogatja, melyet az idei Európa-bajnokság legnagyobb vívmányának nevezett.

A testület egyébként ugyancsak igent mondott erre az ötbírós rendszerre is, vagyis hogy két alapvonali bíróval segítse a játékvezetõ és az asszisztensek munkáját. Az õ feladatuk a büntetõterület szemmel tartása is lesz.

A FIFA már 2008 óta teszteli ezt a felállást a nemzetközi versenyeken, és az UEFA által szervezett labdarúgó-meccseken (Bajnokok Ligája, Európa Liga).

Jerome Valcke, a FIFA fõtitkára fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szervezet fizetni fog az eszköz beszerzéséért és felszereleséért, stadiononként nagyjából 250 ezer dollárt. És persze azért is, hogy a helyükön maradjanak.

"Hisszük, hogy a mai a futball egyik legnagyszerûbb napja - tette hozzá kollégája, Alex Horne. - Az angolok szemszögébõl ez egy külkönösen fontos pillanat, hiszen náluk már évek óta napirenden van a rendszer bevezetése."Az angol liga egyébként már közleményben üdvözölte a döntést.

"Ez a technológia arról szól, hogy segítse a játékvezetõt azokban az egyébként ritka esetekben, amikor kétes esetben gólról kell dönteni."

A legutolsó eset Kassai Viktor és kollégáinak hibája volt, mikor az Európa-bajnokság Anglia-Ukrajna csoportmeccsén Vad II István vonalbíró távedése miatt a magyar vezetõbíró nem adott meg egy szabályos gólt a vendéglátóknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!