2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
GfK: kissé nõtt a fogyasztói bizalomForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-06 09:32:32
Kissé javult Magyarországon a fogyasztói bizalom a második negyedévben az elõzõ negyedévhez képest, ugyanakkor még nem közelíti meg a tavalyi vagy az azelõtti szintet a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felmérése szerint.

A GfK MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint a komplex fogyasztói bizalom index (FBI) értéke - az elõzõ negyedévi tendenciát követve - közel 7 pontos növekedés után 2012 júniusában 132,4 ponton állt. Bár az index értéke nõtt, a tavalyi (154,2) és tavalyelõtti (172,9) szintet egyelõre meg sem közelíti.

Ezzel együtt némiképp javult a háztartások saját anyagi helyzetének és az ország következõ egy évben várható gazdasági helyzetének megítélése is. Ugyanakkor egyre nõ azoknak az aránya, akik nem tartják alkalmasnak az idõt bárminemû hitel felvételére.

Kozák Ákos, a GfK piackutató igazgatója a közleményben hangsúlyozza, hogy a borúlátó tavaszi gazdasági hírek és események után a nyár viszonylag konszolidáltan köszöntött a lakosságra. Sem a belpolitikában, sem a gazdaságban nem érték az embereket olyan mértékû és intenzitású intézkedések, amelyekkel az év elsõ hónapjaiban szembesültek, illetve a forint erõsödése is állhat a javuló bizalom hátterében.

A fogyasztói várakozások index (FVI) esetében is emelkedés figyelhetõ meg az év második negyedében: mintegy 3 pontos növekedéssel jelenleg 151,7 pontot ér el. A növekedés oka, hogy javult mind a háztartások várt saját pénzügyi helyzetének, mind az ország gazdasági helyzetének megítélése, utóbbi esetében a 12 hónapos várakozások derûlátóbbak lettek.

Nõtt a vásárlási hajlandóság is, míg a munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2012 júniusában gyakorlatilag változatlanok az elõzõ negyedévben tapasztaltakhoz képest: a lakosság fele (50 százaléka) számít a munkanélküliség növekedésére.

Lényegében az inflációs várakozások is hasonló képet mutatnak, mint az elõzõ negyedévben, mert a lakosság túlnyomó része (87 százaléka) továbbra is az árak emelkedésére számít. Az elõzõ negyedévhez hasonlóan a válaszadók most is átlagosan 9 százalékos növekedésre számítanak a következõ 12 hónapban.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások április-júniusban sem lettek optimistábbak: tízbõl hatan (62 százalék) az inflációnál kisebb mértékû növekedésre számítanak, vagyis arra, hogy csökken reáljövedelmük.

A hitelfelvételi kedv a GfK felmérése szerint az eddigieknél is alacsonyabb: a lakosság 26 százaléka - szemben az elõzõ idõszakban mért 21 százalékkal - gondolja azt, hogy most nem alkalmas az idõ kölcsön felvételére. Tízbõl heten nyilatkoztak úgy, hogy soha nem vennének fel hitelt, szemben a január-márciusi 75 százalékkal. Az alacsony hitelfelvételi kedv háttérében az áll, hogy a lakosság közel fele (47 százaléka) a hitelkamatok növekedésére, míg további 30 százaléka azok stagnálására számít a következõ egy évben.

A megtakarításokról alkotott vélemények kapcsán elmondható, hogy a válaszadók 33 százaléka bizonytalan azon kérdés eldöntésében, hogy felhasználja-e a megtakarításait egy korábban tervezett vásárlásra, míg 24 százalékuk szerint most egyáltalán nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.

Az ingatlanvásárláson gondolkodók véleménye a számok tükrében nem változott az elõzõ három hónaphoz képest. Ötvennégy százalékra tehetõ a lakásvásárlást érdemesnek tartók aránya, és a lakosság hasonló aránya tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást. A lakása eladására viszont mindössze 6 százalék tartja alkalmasnak a jelenlegi idõpontban a körülményeket - derül ki a közleménybõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!