2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az "okos fényszórók" elkerülik az esõcseppeketForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-07-06 11:33:25
Egy új fényszóró-prototípus a hulló esõcseppek közé irányítja a fényt, így a csillámló esõ nem vonja el az autós figyelmét a vezetésrõl.  

Az MIT közleménye szerint a rendszer észleli és kiiktatja a fényszóróból érkezõ azon sugarakat, melyek normál esetben „eltalálnák” a hulló esõcseppeket és hópelyheket, így visszaverõdnének róluk.

A sugarak megtalálásához a fényszórórendszerbe helyezett projektor a lámpák elõállította fénykúp legtetején lévõ csapadékot világítja meg. Egy kamera lefotózza a cseppeket, mielõtt azok az autó elõtti megvilágított részen leesnének. Ezt követõen egy számítógépes rendszer használja fel a kinyert adatokat, hogy gyorsan kiszámítsa, hova érkeznek az egyes cseppek, és megállapítsa, mely fénysugarakat kell kikapcsolni. Az egész folyamat 13 milliszekundumot ölel fel.

A tesztek során amerikai és francia kutatók kimutatták, hogy ezzel a technológiával az esõcseppek 90 százaléka kiiktatható, ha az autós óránkénti 30 kilométeres sebességgel halad. Száz kilométeres sebességnél az arány 15-20 százalék. A fények az autó elõtti 3-4 méteres területen hatékonyak, ez pontosan az a tartomány, ahol a megvilágított hó és esõ a leginkább zavaró – mondja Srinivasa Narasimhan, a Carnegie Mellon Egyetem robotikusa. A kutató a rendszert „okos fényszórónak” nevezi.

A hardver nagyobb és jobb kamerára cserélése tökéletesítené a rendszert, de persze növelné a méretet és a költségeket. Még fontosabb lenne azonban, ha a rendszer az autópálya-sebességhez is idomulni tudna, ahol eleve nagyobb a végzetes balesetek esélye. Narasimhan szerint az eddigi kísérletek alapján az ötlet megvalósítható, de a rendszer valós kipróbálásához szükség lesz az autó mozgásának figyelembevételére is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!