2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Jövõ héten újra emelkedhetnek az üzemanyagárakForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-07 16:01:20
Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhetõ változások a benzinnél 2-3 forint, a gázolajnál mintegy 5 forint áremelkedést indokolnak jövõ héten, így a benzin kiskereskedelmi átlagára 410 forint, a gázolajé pedig 417 forint lehet szerdától a GKI Energiakutató Kft. heti elemzése szerint.

 

A hazai üzemanyagárak változását alapvetõen két tényezõ alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása.

Számtalan vissza nem térítendõ pályázati forrás vár arra, hogy cége terveinek megvalósítását elõmozdítsa! Segítünk Önnek!

A 95-ös benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest ismét emelkedett, átlagosan 2,9 százalékkal, a gázolaj jegyzésára pedig még ennél is nagyobb mértékben, heti átlagban 5,4 százalékkal nõtt. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 0,4 százalékkal erõsödött.  

A már literre és forintra átszámolt tõzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 2,5 százalékos, a gázolaj esetében 4,9 százalékos emelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a benzin esetében 2-3 forint, a gázolajnál körülbelül 5 forint áremelkedést indokolnak a GKI Energiakutató szerint.

Megjegyzik, hogy az elmúlt egy év során az üzemanyagok jelentõsen drágultak: a benzin 10, a gázolaj mintegy 13,5 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettõl elmaradó növekedése miatt az elõzõ évhez képest 8 százalékkal kevesebb benzint és 11 százalékkal kevesebb gázolajat lehet tankolni egy havi nettó átlagkeresetbõl az elemzés szerint.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!