2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Átadták Nyugat-Európa legmagasabb felhõkarcolójátForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-09 09:41:31
Látványos fény- és lézertechnikai bemutatóval avatták fel csütörtök este London központjában Nyugat-Európa legmagasabb felhõkarcolóját.

 

Az éles kontúrjai miatt The Shard - Üvegszilánk - névre keresztelt, elnyújtott piramis alakú épület, amely London szinte minden pontjáról látszik, 309,6 méter magas, és becslések szerint 1,5 milliárd fontba (550 milliárd forintba) került. Kívülrõl minden oldalról üveg borítja; a 11 ezer üvegtábla nyolc futballpályányi területû.

A beruházás nagy részét a katari állam vagyonalapja finanszírozta, így London legújabb és legmagasabb felhõkarcolója többségi katari állami tulajdonban van. A The Shard a 2. és 28. emelet között irodaház - bár az irodahelyiségek zöme még bérlõre vár -, utána kétemeletnyi luxusétterem következik.

A Shangri-La ötcsillagos luxusszálloda kétszáz lakosztálya 18 emeletet foglal el, az 53. és a 65. emelet között pedig nem kevésbé luxuskivitelû - 360 fokos londoni panorámát kínáló - lakások várják a megfelelõ bankszámlával bíró érdeklõdõket. Hivatalosan nem ismertek e lakások árai, de sajtóértesülések szerint 30 millió fontért (10 milliárd forintért) már hozzá lehet jutni egy-egy luxuslakosztályhoz.

A felhõkarcoló a világhírû Tower-híd közelében emelkedik, bár közvetlen környéke messze nem tartozik a legelegánsabbak közé Londonban. Az épület gyakorlatilag a London Bridge metró- és vasútállomás kusza egyvelegébõl nõ ki, ráadásul a Temze déli partjára építették, egy olyan irányítószámú városrészben, amely - legalábbis az ingatlanárak szempontjából - nem számít túl jónak. Az elõzetes sajtóvélemények szerint így kérdésesnek bizonyulhat a nem hétköznapi árakon kínált lakosztályok eladhatósága.

Ha azonban valaki a 44 lift valamelyikével elrugaszkodik az alsóbb szintek kissé komor valóságától, lélegzetelállító panorámában gyönyörködhet. A beruházók esküsznek rá, hogy tisztább napokon a felsõ szintekrõl Franciaországig is ellátni.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!