2024. április 24. Szerda, György.
 
10-15 százalékkal drágul a baromfi!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-09 17:02:17
Az elmúlt hetek szokatlanul forró idõjárása végleg eloszlatta azokat a reményeket, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idén is az agrárium húzza fel a GDP-t. A növénytermesztõk és állattenyésztõk egyaránt bajban vannak, a teljes kár több százmilliárdos nagyságrendû.

„Akár kétmillió tonnával kevesebb kukorica teremhet idén a forróság miatt, amely már önmagában 100 milliárdos bevételkiesést, és így 30-35 milliárdos jövedelemcsökkenést jelent” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász kifejtette: „hasonló a helyzet a napraforgó, a repce és a búza esetében is, utóbbiból már biztosan nem lesz meg a 4 millió tonnás országos terméseredmény.

A hõség számlájára írható termelésiérték-kiesés így biztosan eléri a 200 milliárd forintot.”
A mostoha idõjárás miatt így most már egészen biztosan nem ismétlõdik meg a tavalyi rekordév, amikor a mezõgazdaság kiugróan jó teljesítménye húzta fel az éves GDP-adatot.
Ráadásul további problémákra is kell számítani, hiszen a kisebb gabonatermés tovább emeli az amúgy is magas takarmányárakat, amelyek a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal lehetnek magasabbak idén.

Mindezt azonban megelõzi az állattenyésztõk közvetlen vesztesége, amely a melegre különösen érzékeny baromfiakat érinti. 
„Az elsõ nagyságrendi becslés szerint hetente egymilliárd forintot tesz ki csak a baromfitenyésztõk közvetlen kára” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Csorbai Attila. A Baromfi Terméktanács elnöke hangsúlyozta: a közvetett költségek még erre fognak rárakódni, és nem látszik egyelõre az idõjárás enyhülése sem. Az elnök szerint az állami szerepvállalás elengedhetetlen az ágazat egyensúlyának helyrebillentéséhez. „Azt gondolom, hogy ez egy vis maior helyzet, a közvetlen kárt ezért az államnak kell megtérítenie. Ha ez a segítségnyújtás most elmarad, akkor a termelõk akár 60-70 százaléka is abbahagyhatja a tevékenységét, amely nagyon komoly alapanyagellátási problémákhoz vezethet.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!