2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Életet szeretnénk a ligetbe vinniForrás: berettyohir.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-10 10:04:24
Mint már korábban többször beszámoltunk róla, páratlan esemény  elõkészületei folynak Berettyóújfaluban. Ennek apropóján ezúttal a Bihari Természetbarát Egyesület - mint a Találkozó hivatalos szervezõje - elnökével, Hegedûs Zoltánnal beszélgettünk.

 

Hogyan ötvözhetõ egy rendezvényben az alternatív rockzene, és a természetjárás? A fellépõ zenekarokat már ismerjük, a Bihari természetbarát Egyesület miképpen jelenik meg a programsorozatban?

Az egyesület profilja kezdetben valóban csak a természetjárás volt, különbözõ sportnemekben. Profilunk azonban folyamatosan bõvül a csatlakozó tagok érdeklõdési körének megfelelõen, így ma már a kultúra és a környezetvédelem számos terén is szép utat magunk mögött tudhatunk. Ennek az útnak a Szélsõ Érték Természetbarát Kulturális Találkozóhoz hasonló állomásaival Családi Sokadalom néven több városban is találkozhattunk, Berettyóújfaluban két éve épp a Népligetben. Ezek a programok mindhárom fõ tevékenységünket; a sport, a kultúra, valamint környezetvédelem témakörét felölelték – eddig egynapos rendezvény formájában. Most ez teljesedik ki a Bihari Természetbarát Egyesület, mint a rendezvényt hivatalosan szervezõ egyesület neve alatt. A tényleges szervezésben és megvalósításban azonban a Szélsõ Érték Kör, valamint Berettyóújfalu Város Önkormányzata is jelentõs részt vállal, Papp Zsolt fõszervezõ irányítása mellett.
És hogy hogyan kapcsolódik a zene és a sport? Ahogy egy skálán a szélsõ értékek egymáshoz. Olyan sokoldalú programot álmodtunk meg, melyen tényleg minden korosztály megtalálhatja a saját ízlésének megfelelõ elfoglaltságot, legyen az egy alternatív koncert, vagy épp egy vízitúra, ahol a koncertek fáradalmait lehet majd kipihenni. A Szélsõ Érték név is innen ered.

Mi a legfõbb célotok? Az Egyesület népszerûsítése, vagy a természetjárás, mint szabadidõs tevékenység propagálása?

Elsõsorban a szabadidõs lehetõségek népszerûsítése, minél több ember megmozgatása a célunk. A találkozó elsõ két napján azonban környezetvédelmi, gyermek és (szub)kulturális programokkal is készülünk, mellyel szintén az itt élõk szellemi aktivitását kívánjuk fokozni.

Említetted a szubkultúrát. Teljesen újszerû kezdeményezés a "Stadby Café" sátor, kaphatnának az olvasóink egy kis ízelítõt, mire is számíthatnak majd az idelátogatók?

Ha egy kicsit visszamegyünk az idõben, a legelsõ ízelítõt a 2007-es Luca-éjen találjuk, amikor a Biharite tagjai a Bihari Múzeum külsõ homlokzatát, egy kinn felállított önálló vásznat, illetve az állandó kiállításokat szürreális, korhû, élõben kevert filmanyaggal vetítettük „felül”, zenei aláfestéssel keltve életre a bemutatott tárgyakat, illetve az épületet. Késõbb a debreceni Dub Székház audiovizuális formációval vált egyre szorosabbá a kapcsolatunk, évek óta mûködünk közre a Campus Fesztivál Dub Székházában.
A találkozó keretében eddig a városunkban nem ismert új kikapcsolódási módot és helyszínt kínálunk az arra fogékonyaknak Standby Café néven. A 400 m2-es sátor egy alternatív, ideiglenes kultúrház lesz a rendezvény ideje alatt. A berendezését helyi alkotók, képzõmûvészek kiállítása teszi otthonosabbá, nappal hagyományos, éjszaka szürreális megvilágítással. A kényelmet burkolt padlózat, babzsákfotelok, art deco asztalkák, füstölõk, színes fények garantálják. Lesz önálló Laguna kávésarok is (különleges kávék, teák, házias sütemények, kézmûves fagylaltok), és várjuk a vízipipásokat is, hogy kiengedhessék a fáradt gõzt.
Ami a programokat illeti, nappal a rajzversennyel, illetve mesesátorral várjuk a kisebbeket, éjszakánként az idõsebbeké a pálya. Két bakelites lemezlovas (Dr. Juzztice, Kisszántó) az éjszakák elsõ felében pörgõsebb elektonikus zenékkel mozgatja a közönséget, majd lazulósabb, ambient, világzenei irányzat következik hajnalig. Közben a Biharite VJ-je három projektorral kivetített élõ videomixxel festi meg a sátor falait.
Szombaton a legelsõ ütemeket a békéscsabai Dobszerda ütõsei adják, amihez saját hangszerekkel lehet csatlakozni!
A Standby Café tehát egy olyan színtere a találkozónak, ahol bárki kipihenheti magát, táncolhat, beszélgethet, de ha úgy tartja kedve, álomba is merülhet.

Nem féltitek a háromnapos rendezvénytõl városunk "tüdejét" a Népligetet, és annak környezetét?

 

Úgy gondolom, egy-két esettõl (padrongálás) eltekintve az itt élõk meg tudják becsülni lakókörnyezetüket. Annak szellemében, hogy a rendezvény természetbarát jellegû, és számos környezetvédelmi programmal, szakmai tanácsadással, helyi természeti értékeket, valamint a helyi szelektív hulladékgyûjtést bemutató prospektusokkal, ideiglenes szelektív hulladékgyûjtési lehetõséggel készülünk, a nagy tömegrendezvénnyel járó káros hatások mérsékelhetõk.
Adott ugyanakkor egy kellemes park, remek lehetõségekkel. Van tavunk, amiben a nevéhez hûen most tényleg lehet csónakázni, de birtokba veszik a hajómodellezõk is. Van sétányunk, ami kerékpáros ügyességi pályának ad majd otthont. És van rengeteg zöld felület, ami értékesebb is lehet, mint egy autóparkoló. Életet szeretnénk a ligetbe vinni, hisz tulajdonképpen ezt a célt szolgálná.

Az Egyesület tagjai hogyan vesznek részt a rendezvény lebonyolításában? Szinte minden ponton találkozhatunk majd Biharitésekkel. A Standby Caféban, a csónakázásnál, az információs sátorban, a környezetvédelmi és gyermekjátékok során, a fõzõverseny levezénylésénél, de a háttérben a rendezvény étkeztetésnél, a backstage sátorban, a fellépõk ügyintézésénél, a találkozó helyszínének berendezésétõl a bontásig mindenhol ott leszünk. A vasárnapi sportnap gyalogos, kerékpáros, kajak-kenu túráit, baráti futását, városnézõ sétáját szintén túravezetõink végzik.

Nem féltek attól, hogy az EFOTT-hoz (ami ugye az egyetemisták és fõiskolások turisztikai találkozójaként indult anno) hasonlóan a "turisztikai rész" elsikkad a progamsorozaton belül, és a fõ hangsúlya féktelen bulizásra helyezõdik át?

A kérdést egy picit másképp közelíteném meg, mivel a Biharite is évrõl-évre részt vesz az EFOTT, illetve nagyobb zenei fesztiválok civil utcájában, mint környezetvédelmi közremûködõ-kiállító. A fesztiválokon valóban már nem nagyon mutatkozik igény tényleges turisztikai programokra (pedig szerveztünk már túrákat, sétákat a fesztiválok környékére). Nappal inkább a józanító, és az alapvetõ életfunkciók fenntartását szolgáló civil programokra, míg este kizárólag a zenei programokra van igény. Átalakult a kereslet, melyet követett a programkínálat sztenderdizálódása, szinte kivétel nélkül mindenhol.
A szervezõk, lebonyolítók, így maga a találkozónk szemlélete is a kulturált, változatos, színvonalas szórakozást képviseli. Féktelen programokhoz sok-sok pénz kell, ráadásul a program leggyakrabban elszakad a fenti jelzõhármastól. Így több okból is örülünk annak, ha a színpadon inkább egy földön járó népzenei banda húzza a magyarlapádit, mint egyévszakos Halogén Tamás sztárprodukciójától kellene feltörölni az elsõ két sort koncert után. Értelmes szórakozás mellett pedig még energia is marad a sportra, ami szerencsére nagy népszerûségnek örvend.

Egy mondatban össze tudnád foglalni kiknek és miért érdemes kilátogatni a rendezvényre?

Mindenkinek, aki tartalmas, kulturált kikapcsolódásra vágyik, és fogékony az értékek széles spektrumára.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!