2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nagy pofont kapott az euró, a forint még bírja a gyûrõdéstForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-12 10:13:47
Az euró a dollárral szemben kétéves mélypontra gyengült, miután a Fed-jegyzõkönyvbõl arra következtetett a piac, hogy egyelõre nem várható pénzügyi lazítás az Egyesült Államokban. A forint egyelõre jól tartja magát.

A forint árfolyamát az Egyesült Államokban - magyar idõ szerint - szerda este 8-kor közzétett Fed-jegyzõkönyv alig befolyásolta: az euró árfolyama a 8 óra elõtti, 288,4 körüli szintekrõl néhány perc alatt 40-50 fillérrel feljebb került ugyan, de tovább már nem emelkedett. Az euró csütörtök reggel is 289 alatt járt, de nem kizárt, hogy a romló hangulatnak a magyar deviza sem bír sokáig ellenállni.

Az euró a dollárral szemben nem tudta tartani pozícióit: a közös európai pénz kétéves mélypontra gyengült, egy euró - magyar idõ szerint - szerda este 9-kor mindössze 1,2213 dollárt ért, az árfolyam ennél mélyebben utoljára 2010. július elején járt.

Kevesen voltak a galambok

Az USA jegybankjának szerepét is betöltõ Fed legutóbbi kamatdöntõ ülésének jegyzõkönyvébõl leginkább az érdekelte a piacot, hogy miként vélekednek a monetáris politika döntéshozói a további monetáris lazítás szükségességérõl. Aki arra számított, hogy a galambok álláspontja már erõs, súlyosan csalódott. Mindössze két tag látta szükségesnek a további lazítást, és további ketten voltak csak, akik úgy vélték: amennyiben a helyzet rosszabbodik, megfontolnák az erõteljesebb lépések - például a kötvényvásárlási program kiterjesztésének - lehetõségét.

Az amerikai monetáris lazítás eltolódása csökkentette a globális kockázatvállalási hajlandóságot, és ez - ahogy általában - megint az elsõszámú menekülõ devizának számító dollárt erõsítette. A részvénypiacok is megérezték a hatást: a csütörtöki ázsiai kereskedésben az indexek többsége lefelé mozdult.

A Bloomberg korrelációs indexei szerint az elmúlt hónapban a dollár a fejlett ipari államok devizái közül 9-cel szemben, átlagosan 0,2 százalékkal erõsödött. Az elmúlt 30 nap két legnagyobb vesztese ebben a körben az euró és a svájci frank volt, mindkét deviza 2,2 százalékot veszített értékébõl. A devizapiaci elemzõk szerint az euró tovább gyengülhet, amennyiben a dollár árfolyama 1,2 alá süllyed.

Korea, Japán: kamatdöntések

A koreai jegybank csütörtökön általános meglepetést keltve 25 bázisponttal, 3 százalékra csökkentette az irányadó kamatot - ez volt Szöulban 2009 februárja óta az elsõ kamatvágás.

Döntött a japán jegybank is: az irányadó ráta természetesen a 0-0,1 sávban maradt, de - idén immár harmadszor - megemelték az eszközvásárlás-alapot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!