2024. április 24. Szerda, György.
 
Falugyûlés iskolaügyben: mi lett a társulással?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-13 07:59:15
  Kismarja - A helyiek arra keresik a választ a pénteki falugyûlésen, miért hagyták, hogy megtörténjen a “válás”.    

 

Felbontották az Esztár-Kismarja intézményfenntartó társulást június 30-ával, mert Kismarja nem fizette pontosan hozzájárulását. Az Esztár-Kismarja Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézményt július 1-tõl más alapokra helyezték: Esztár a Gáborján-Szentpéterszeg- társuláshoz kapcsolódik, Kismarja pedig Pocsajhoz. Ez a döntés mint derült égbõl villámcsapás érte a kismarjaiakat, hiszen az intézmény jól mûködött, a két tantestület összekovácsolódott, magas szintû szakmai munkát végeztek. Ráadásul június végén még azt hitték, megmenthetõ a kapcsolat, amennyiben Kismarja rendezi elmaradását, azt az összeget, amit a normatíván felül kell a társulás számlájára befizetnie.

Forráshiány miatt szakított a társulás

Kismarjának Pocsaj „nyújtott segítõ kezet”, talán az a társulás kevesebbe kerül. Pénteken tartják azt a falugyûlést, amit helyi képviselõk és lakosok kezdeményeztek a településen azzal a céllal, hogy ott ismételten feltegyék Szûcs László polgármesternek a kérdést: miért nem hajtatta végre a község képviselõ-testületének 2011. december 30-ai határozatát, amelyben az áll, hogy a telekértékesítésbõl származó bevételébõl az önkormányzat rendezi tartozását, ezáltal megtartja az Esztár-Kismarjaintézményfenntartó társulást – kereste meg a Naplót az aláírásgyûjtõk nevében Telegdi Gyula kismarjai lakos.

Kiválóan mûködött volna

Mint ismeretes, Esztár és Kismarja 2007 szeptembere óta társulásban mûködtette óvodáját és általános iskoláját. A sikeres és megnyugtató együttmûködés 2011-ben romlott meg, amikortól Kismarja már a ráesõ, normatívát pótolandó összeget nem tudta fizetni. Az év végére felhalmozódó közel 10 millió forintot önkormányzati telek eladásából kívánta fedezni. 2012 májusára sikerült értékesíteni a telket, de az írásos ígéret ellenére Esztár az összeg egy részét sem kapta meg. A társulásban gesztorként mûködõ Esztár polgármestere, Szécsi Tamás megerõsítette, hogy pénzügyi problémák okozták a szakmailag kiválóan mûködõ társulás „válását”, és elmondta, Kismarja helyett közel 15 millió forintot fizettek ki, amit bírósági úton, adósságrendezés címén követelnek vissza.

Kismarja elsõ embere elmondta, hogy pénzügyi elszámolási viták miatt „engedték szabadon Esztárt”, és sajnálja, hogy ilyen nehéz helyzetben vannak. – Tudom, hogy Esztárnak sem könnyebb, de azt az összeget, amit oda szántunk, mûködésre kellett fordítanunk, viszont nem maradunk adósak, bátran állunk az átvilágítás elé, és megtérítjük, amivel tartozunk – mondta Szûcs László.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!