2024. április 24. Szerda, György.
 
Ingatlanpiac: valami vanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-15 20:39:34
Hajdú-Bihar – Noha Debrecen (az ország második legnagyobb városaként) az elmúlt évtizedekben szinte folyamatosan növekvõ lélekszámmal büszkélkedhetett, az ingatlan-beruházók most a hajdú-bihari megyeszékhelyen is inkább kivárnak – tájékoztatta a Naplót Geréb László, az OTP Ingatlanpont hálózat megyénkért is felelõs régióvezetõje.

Ugyanakkor örvendetes (tette hozzá a szakember), hogy a 220 ezres városban mintegy 30 ezer diák tanul, így az itt kiadási céllal megvásárolt ingatlanok (fõként az egyetemhez közel lévõk, illetve atömegközlekedéssel jól megközelíthetõk) gond nélkül, akár a budapesti árak fölött kelnek el az albérleti piacon. “A nyíradonyi kistérség –Debrecen kvázi kertvárosi részeként – szintén keresett, fõleg a városból kiköltözõ, tehetõsebb vevõk körében. Hajdúszoboszló a strandjainak és gyógyvizeinek köszönhetõen kissé ugyan alacsonyabb árakon, mint 2008-ban, de változatlanul jó ingatlanpiaci forgalmat bonyolít. Polgár és térsége, valamint a bihari térség központja, Berettyóújfalu a környéken viszonylag kedvezõnek számító munkalehetõségek okán keresett, hiszen ezeken a településeken az elmúlt években több munkahelyteremtõ beruházás valósult meg. Érdemes még megemlíteni Nádudvar és Kaba térségét, ahol ugyancsak jelentõs a foglalkoztatás, ezért az ingatlanforgalom nem csökkent olyan mértékben, mint a kelet-magyarországi régió más térségeiben – fogalmazott a szakember.

Kettészakadva

Geréb László arról is beszélt, hogy a végtörlesztés kapcsán bekövetkezett év végi erõteljes piaci élénkülés ellenére tavaly országosan nem változott számottevõen a lakóingatlanok forgalma; 2010-ben és 2011-ben szinte ugyanannyi, mintegy 90 ezer adásvételt regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Miközben a fõvárosban két százalékkal csökkent a forgalom, a megyék közül kilencben nõtt, míg tízben csökkent az adásvételek száma. Ugyanakkor igencsak látványos a nyugat-keleti különbség országos viszonylatban, hiszen míg a Dunántúlon csupán három megyében csökkent a forgalom, az országh keleti felében csupán háromban nõtt. Érdekes még, hogy az elmúlt évben vidéken az eladott ingatlanok átlagos vételára 11,7, míg a fõvárosiaké 14,8 millió forintra csökkent, elsõsorban az év végi értékesítési kényszer miatt. HBN-PA

Tranzakciós átlagárak (2011)

 

Debrecen: 172 ezer 859 Ft
Hajdú-Bihar: 165 ezer 527 Ft
Miskolc: 120 ezer 563 Ft
Borsod: 109 ezer 722 Ft
Nyíregyháza: 162 ezer 960 Ft
Szabolcs: 148 ezer 358 Ft

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!