2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kétnapos falunap FöldesenForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-04-15 13:37:57
Április 14 az õsi kuriális nemesi község jeles napja, hiszen két évtizedes per után Szabolcs vármegyével szemben 1779- ben e napon Földes visszaszerezte helyhatósági jogkörét, megõrizve ezzel korábbi nemesi kiváltságait és biztosítva lakóinak polgári egyenjogúságát. Péter Imre tudósítása.

E jeles napra és Földes sok évszázados múltjára – elsõ alkalommal az új erdélyi testvértelepülés Maros sárpatak küldöttségével-számos rendezvényen emlékezik Földes lakossága és Képviselõtestülete.

Az ünnepnap délelõttjén csaknem négyszázan futották le a falumérföld futás 1779 méterét.

Földes Napjára mûveltségi ismereteik bemutatásával emlékezett a Szuperdiák vetélkedõ 11 nyolcadik osztályos résztvevõje.

A legjobbak – Rusznyák Nikolett és Volánszki László- tudását díszes kupával ismerte el a szervezõ bizottság nevében a település polgármestere, Jeneiné Egri Izabella az esti díszünnepségen. Ugyancsak ezen az alkalmon hirdették ki Az én falum címû rajzpályázat eredményeit is, és átadták a falumérföld futás érmeit.

Délután Földes múltjával ismerkedhettek meg a falunapra érkezett vendégek. Koraeste ünnepi képviselõtestületi ülésen tisztelegtek az 1779. április 14-i eseményeknek.

Kozma Barna Maros sárpatak és Jeneiné Egri Izabella Földes polgármestere aláírta a testvér települési együttmûködési megállapodást. A Földes Községért végzett közösségi tevékenysége elismeréseként a nagyközség Emlékérmét idén Krizsán Mihály civilszervezeti vezetõnek adományozta Földes nagyközség Képviselõtestülete.

A nap a moziban megrendezett ünnepi mûsorral zárult, melyen a mûvészeti iskola hallgatói, a Szélrózsa Néptáncegyüttes táncosai mutatkoztak be.

Az ünnep másnapján, szerdán délután Földes kiscsoportjai mutatkoznak be. Megnyitják Miholcsa József maros sárpataki szobrászmûvész tárlatát a Karácsony Sándor Általános Mûvelõdési Központ aulájában és Földesre várják Dr Gyenesei István önkormányzati minisztert, aki átadja a Kristály Szociális Szolgáltató Központ felújított épületét a Rákóczi utcán.

Eredmények: 1779 m- es falumérföld futás:

Elsõ- második osztály 1. Szabó Dániel, Szörnyi Gabriella

Harmadik- negyedik osztály 1.Faragó Gyula, Megyeri Vanessza

Ötödik- hatodik osztály 1.Körtvélyesi Ádám, Karacs Zsanett

Hetedik- nyolcadik osztály 1.Varga János,Tóth Regina

 

Az én falum címû rajzpályázat díjazottjai:

1-2. osztály : Nyírõ Panna 2/ a

3- 4 osztály Kovács Dóra 3/a

5-6 osztály : Gonda Noémi 5/b

7-8 osztály : Szörnyi Réka 8/ a

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!