2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Fontos hírek borzolták tegnap a kedélyeketForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-18 11:21:50
Ugyan Bernanke nem ígért semmi drasztikust, de aggasztónak nevezte az amerikai munkaerõ piaci helyzetet. Sõt azt is megígérte, hogy ha szükséges, akkor mindent megtesznek a gazdaság további élénkítésére.

Ez, na meg a jó vállalti eredmények a javuló makro adatokkal azért a pozitív tartományba húzták az amerikai indexeket, de az ázsiai piacokat nem segítette az, hogy a kínai miniszterelnök súlyos munkaerõ piaci kilátásokat emlegetett ma hajnalban. Az utóbbi rendesen a negatív tartományba lökte az ázsiai piacokat. Ha pedig a régiónkra nézünk, akkor az a tény, hogy a lengyel állam tegnap piaczárás után 90 millió (7,2%-nyi) PKO részvényt adott el, már magyarázatot ad arra, hogy az utolsó órában pl. miért láttunk jelentõs eladói nyomást az OTP árfolyamában. Ez ma megszûnhet, ami az OTP részvények árfolyam emelkedését hozhatja. Ugyanakkor a BUX a csökkenõ trendvonal felsõ éléhez ért tegnap, amely ma megállíthatja az emelkedést.

Gazdasági hírek

Magyarország tegnap megkezdte a tárgyalásokat az IMF-fel. Részleteket egyelõre nem közöltek, de azt tudni lehet, hogy Simor András jegybankelnök is találkozott az Valutaalap képviselõivel. Orbán Viktor azt nyilatkozta tegnap, hogy ha beválik a munkahelyvédelmi akcióterv, akkor a keretet 2013 után 300-ról 450 milliárd forintra emelheti

USA, Európa:

Fontos hírek borzolták tegnap a befektetõk kedélyét, Bernanke szavai csalódást okoztak a piacon, de a jó vállalati jelentések és makroadatok emelkedéshez segítették az indexeket (Dow 0,62%, Nasdaq 0,45%, S&P500 0,74%).

A szektorindexek közül az egészségügy (1,3%) és az alapanyagok (1,2%) voltak a nap nyertesei.

Nem jelentett be tegnap újabb jegybanki intézkedést a Fed elnöke, Ben Bernanke. A gazdaság állapotát azonban az eddigieknél is borúsabban látja, az utóbbi idõszak százezer alatti foglalkoztatottság növekedése, a hétfõi gyenge kiskereskedelmi adat is ezt támasztja alá. Bernanke szerint a foglalkoztatottság nagyon lassan bõvül, és a jegybank kész lépéseket tenni a gazdaság élénkítése céljából, de konkrét részletek továbbra sem láttak napvilágot. A múlt heti Fed jegyzõkönyvhöz képest újat nem mondott a Fed elnök, ami csalódást okozott a piacoknak.

A Coca Cola tegnap nyitás elõtt a várakozásokat felülmúló második negyedéves gyorsjelentést tett közzé. A részvényenkénti profit a várt 1,19 dollár helyett 1,22 dollár lett az egyszeri tételek nélkül. A bevételek 3%-kal haladták meg a bázisidõszakot, és közel 1%-kal az elemzõk várakozását, így 12,98 milliárd dollár helyett 13,08 milliárd dollárra rúgtak. A kínai értékesítések nõttek a legjobban, 7%-kal, Európában 4%-kal csökkentek az értékesítések. A cég árfolyama 1,5%-kal emelkedett.

eu/imf megállapodás, imf, imf hitel, imf tárgyalás, imf-megállapodás, amerika, euró árfolyam, euróválság, forintárfolyam, részvény, erste
Forrás: Erste Befektekési Zrt.

A Goldman Sachs meglepte a piacokat, a várt 1,17 dollár helyett 1,78 dollár volt a második negyedéves részvényenkénti profitja a cégnek. A bevétel is jobb lett, 6,28 helyett 6,63 milliárd dollár, ami azonban 9%-kal alacsonyabb a bázisnál. A papír árfolyama 0,3%-os pluszban zárt. Piaczárás után jelentett a Yahoo!, a részvényenkénti profit 27 cent lett, a várt 23 centtel szemben.

Az Intel számai is megverték az elemzõi elõrejelzéseket: 52 cent helyett 54 cent lett az egyszeri tételek nélküli egy részvényre jutó eredmény. A bevétel 13,03 milliárd dollárról 13,5 milliárdra emelkedett, ami megfelel a várakozásoknak. A cég árfolyama 1%-ot esett zárás után. A júniusi ipari termelés 0,4%-kal bõvült havi alapon az USA-ban, a várt 0,3% helyett. A májusi 0,1%-os csökkenést -0,2%-ra módosították. Folytatódik a gyorsjelentési szezon, ma többek között az IBM, a Bank of America és az eBay publikálja számait, ezen kívül építõipari statisztikákat láthatunk a nap folyamán.

Olaj, arany:

Viszonylag nagy utat járt be napközben az arany árfolyama, 1.571 és 1.599 dollár között mozgott, de zárásra nem mutatott nagy elmozdulást, fõként a bizonytalanság uralta a nemesfém piacát. Tovább emelkedett tegnap a kõolaj árfolyama, a 88,2 dolláros nyitás után volt egy kis megingás, de zárásra sikerült 89,2 dollárig emelkednie a kurzusnak.

Ma publikálják a készletadatokat, benzin terén 1,2 millió hordó növekedésre, kõolaj terén pedig 1,3 millió hordó csökkenésre számítanak az elemzõk.

eu/imf megállapodás, imf, imf hitel, imf tárgyalás, imf-megállapodás, amerika, euró árfolyam, euróválság, forintárfolyam, részvény, erste
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

Ben Bernanke Fed elnök tegnapi beszéde napon belül jelentõs mértékben megmozgatta az EUR/USD árfolyamát, azonban összességében nem okozott komolyabb elmozdulást. Így az árfolyam a nyitó 1,227-es értékrõl 1,228-ig változott. Bernanke beszédében jelezte, hogy aggódik a lassú foglalkoztatás bõvülés miatt és, hogy a Fed szükség esetén készen áll gazdaság élénkítõ lépések meghozatalára, de nem jelentett be konkrét intézkedéseket.

Az IMF tárgyalások megkezdése pozitívan hatott a forint árfolyamára és a kötvényhozamokra is. A forint árfolyama az euróval szemben a kezdeti 288-as szintrõl egészen 286,4-ig tudott emelkedni. Közben a tegnap kibocsátott három hónapos DKJ-k hozama nem érte el a 7%-ot sem.

Távol-Kelet:

Az ázsiai piacok jelentõsen veszítettek értékükbõl a mai kereskedés során, ugyanis a Hang Seng 1,55%-kal a Shanghai index 0,94%-kal, míg a Nikkei 0,34%-kal került lejjebb. A csökkenés hátterében elsõsorban amerikai események állnak, a többek által várt QE3 bejelentésére továbbra sem került sor.

Határidõs piacok: - Vegyes képet mutatnak a határidõs indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdõ u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelõsséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minõsíthetõk befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tõkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezõk alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektetõ által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság elõzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása idõpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek elõtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének elõmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelõen készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelõzõ ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!