2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kötelezõ tüdõszûrést rendeltek elForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-24 10:08:50
Budapest teljes területén és 18 megyében július elsejei hatállyal kötelezõ tüdõszûrést rendelt el az illetékes tiszti fõorvos.

A lakosság érdekében elrendelt szûrés nemcsak kötelezõ, hanem érdemes is részt venni rajta, mivel a vizsgálat ingyenes, az esetleges elváltozás pedig idõben felismerhetõ, így könnyebben gyógyítható.

A megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei által elrendelt kötelezõ tüdõszûrések folyamatosan nyomon követhetõek azÁNTSZ honlapján.

Kötelezõ tüdõszûrés van még érvényben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft., a fehérgyarmati Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdõ Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Csenger Város Önkormányzata Népjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Központ, a Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft. és a kisvárdai Felsõ-Szabolcsi Kórház területi ellátási kötelezettségébe tartozó települések lakosai számára 2013. május 7-ig írták elõ a kötelezõ tüdõszûrést.

Az érintettek írásos értesítést kapnak

Egy 1998-as rendelet írja elõ, hogy a gümõkóros (tuberkulózisos) betegek felkutatása, a fertõzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szûrõvizsgálatát rendelheti el, ha az elõzõ évben az új tuberkulózisos esetek gyakorisága a területen meghaladja a 25 százezreléket. Kötelezõ tüdõszûrést tehát azokon a helyeken rendelnek el, ahol a tuberkulózisos betegek száma 100 ezer lakosonként több mint 25. Ilyen helyeken a betegek környezetében élõkre fokozottan odafigyelnek, de a kötelezõ szûrést az egész közigazgatási egységben elrendelik. Ezeken a részvételi arány megyénként változó, általában 35-70 százalék között mozog, pedig 80 százalékos részvételi arányra volna szükség a betegség elleni érdemi beavatkozáshoz.

A lakosság tájékoztatása a jegyzõk kötelessége, de az érintettek írásos értesítést is kapnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!