2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Alig javultak a magyar gazdasági kilátásokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-24 10:54:02
Halványan javult, de továbbra is nagyon pesszimista hangulatot tükröz a GKI konjunktúraindexe, értéke júliusban -23,2 pont volt a júniusi -24,5 pont után. A vállalati kilátásokat rontja, hogy nem javult az ipari rendelésállomány megítélése, sõt az exporté romlott.

 

A májusi zuhanás után júniusban és júliusban is minimálisan emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, de ezzel a felét sem nyerte vissza akkori esésének. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júliusban az üzleti (-13,3 pont) és a fogyasztói várakozások (-51,4 pont) is javultak kissé, de továbbra is nagyon pesszimista hangulatot tükröznek.

Az üzleti szférán belül a júliusi változások minden ágazatban hibahatáron belüliek. Az összességében szerény növekedés háromhónapos csökkenés után következett be – írja a GKI.

Az ipari bizalmi index minimálisan emelkedett, amiben elsõsorban a termelési kilátások kedvezõbb megítélése játszott szerepet, de valamelyest az elmúlt idõszaki termelést és a készletállományt is jobbnak látták a válaszadók. Nem javult viszont a rendelésállomány megítélése, sõt az exporté romlott. A kapacitáskihasználás rosszabb az egy negyedévvel korábbinál, a kapacitás és a várható kereslet viszonya, valamint a versenyképesség értékelése is kedvezõtlenebb lett. Az építõipari bizalmi index júliusi, minimális emelkedése az elõzõ három hónap termelési színvonala és a rendelésállomány javuló megítélésének köszönhetõ. A kereskedelmi bizalmi index viszont kissé alacsonyabb lett. Az eladási pozíció megítélése emelkedõ készletszint mellett jelentõsen romlott, míg a rendelések várható alakulása javult. A szolgáltatói bizalmi index júliusban nem változott. Az üzletmenet általános megítélése romlott, a várható forgalomé javult. Ugyanakkor sok vállalat jelzett kihasználatlan kapacitásokat.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben kissé javult, az építõiparban és a szolgáltató szférában romlott, a lakosság munkanélküliségtõl való félelme valamelyest enyhült.

Az áremelést tervezõk köre az iparban nõtt, a tervezett árváltozások mértéke nem változott. Az építõiparban egyik tényezõ sem változott, s továbbra is az árcsökkenést tervezõk vannak jelentõs többségben. A szolgáltató cégek is árcsökkentésre számítottak. A kereskedelmi cégek körében csökkent az áremelést tervezõk aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is mérséklõdött. A magyar gazdaság egészére vonatkozó kilátások júliusban minden ágazatban és a lakosság körében is valamivel kevésbé voltak kedvezõtlenek, mint az elõzõ hónapban.

A GKI fogyasztói bizalmi index június után júliusban is kissé emelkedett, de továbbra is elmarad áprilisi értékétõl, s csak a 2009 õszi szinten mozog. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következõ egy évét kedvezõbbnek, megtakarítási képességet viszont rosszabbnak látta, mint júniusban. A fogyasztók saját anyagi helyzetüket az elõzõ hónapok – a bizalmi index mérése óta nem tapasztalt – pesszimizmusához képest már valamivel kevésbé rossznak látták.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!