2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Túl a kétszázadik állampolgársági eskütételenForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-08-01 12:35:56
Komádiban már túl vannak a kétszázadik állampolgársági eskütételen. Nagyváradról érkezõk: - Sólyom Sándor Róbert, Deák Éva, Szabó Bálint, Magyari Orsolya Kinga, Könyves Viktória, Káretzki Szilveszter, Káretzki Margaréta, Kriszta László, Kriszta Erika, Kriszta Alexa Viktória, Szabó Sándor Bálint, Bartha Gabriella Mária, Szabó Brooklyn Leonard, Károly Lajos Lorin, Károly Éva Rozália, Károly Evelyn Denisa, Dombi Imre Attila, Dombi Edit, Dombi Edina Adrienn tették le az állampolgársági esküt a Komádi Városháza Dísztermében.

Elõször Juhászné Orosz Csilla anyakönyvvezetõ üdvözölte az eskütételen megjelenteket, majd a Himnusz elhangzása után Tóth Ferenc Komádi polgármestere köszöntötte

az eskütevõket, majd sor került az ünnepélyes eskütételre. Tóth Ferenc polgármester az eskütétel után a következõket mondta: - A mai nappal történõ honosítással és ünnepélyes eskütétellel Önök Magyarország állampolgárai lettek. Komádi Város Önkormányzata és a magam nevében szívbõl köszöntöm Önöket, mint magyar állampolgárokat. Két éve tette lehetõvé a kettõs állampolgárságról szóló törvény elfogadásával a magyar parlament, hogy egyszerûsített honosítási eljárás után tehessenek állampolgársági fogadalmat, esküt határainkon túl élõ magyarok. A magyar nyelvet, kultúrát és magyar identitást felvállaló, határokon kívül élõ magyarság immár nemcsak kulturális, hanem közjogi értelemben is a magyar nemzet tagjává válhat. A történelem igazságot szolgáltatott. Visszaadta, amit elvett Trianon, majd az 1945 utáni határmódosítás vagy a rosszemlékû 2004. december 5-ei népszavazás. Az átnyújtott állampolgársági okmányok igazolják nemzetünk egységét minden magyarnak. Mert hazánk nemcsak földrajzi terület, határokkal körülvett szétszabdalt haza, hanem egy lelki haza is, ami ezen túl nemcsak lelkiekben, szellemiekben, de a valóságban állampolgársági okirattal igazolva is hazája lehet minden magyarnak. A nemzet az közösség. Összeköt bennünket a közösségünk, közös múltunk, történelmünk, közös nyelvünk,közös kultúránk. A múltat megfordítani, az idõ kerekét visszatekerni nem lehet!! De a jövendõnek urai lehetünk! Wass Albert írja a Jönnek címû mûvében: „ Eszetekben tartsátok a parancsolatot, ahogy azt a súlyos idõk vallani tanították. Szeresd a Te népedet, nemzetedet jobban, mint önmagadat,s rajta kívül más isteneid ne legyenek. Tiszteld otthonodat s a földet melyen élsz, hogy maradékaid is hosszú életet élhessenek rajta… Mert mondom néked, a történelem kereke gyakorta fordul,és néha jót fordul és néha rosszat. Az marad meg rajta csupán, ki igazsággal jár s keményen markol.” Úgy érzem és hiszem is, a történelem kereke ebben a kérdésben most jót fordult. Bár nagyon nehéz idõk járnak a világon, Európára és hazánkra is. Ilyenkor valóban fontos az összefogás, a nemzet egysége. – A köszöntõt Gyurkovics Tibor Még nem késõ c. versével fejezte be a polgármester, majd a Szózat elhangzása után közös fotózásra került sor. Boldogan, immár magyar állampolgárként mosolyogtak a fotós felé.

Cserép Imre

tudósító

/Fotók: Pataki Zsolt /

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!