2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Aláírásgyûjtésbe fogtak a zeneiskoláért LadánybanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-02 10:22:50
Püspökladány - Valószínûleg újabb költségmegtakarítási módot kell keresni a tagintézmény vezetõinek.  

Szerda kora reggel szülõk egy csoportja izgatottan várakozott a püspökladányi városháza elõtt, hogy átadják a polgármesternek a helyi zeneiskola átszervezése ellen tiltakozásként gyûjtött ezerkétszáz aláírást tartalmazó ívet. Az átszervezés gondolata azért vetõdött fel, mert a ladányi többcélú oktatási intézmény az elmúlt két évben mintegy 70 millió forint tartozást halmozott fel. A képviselõ-testület a város tartalékainak felhasználásával várhatóan kiegyenlíti a többcélú oktatási intézmény tartozásait, ezt azonban decemberig pótolni kell. Ezért szükségesek a takarékossági lépések az intézményegyüttes részérõl. Erre a tagintézmények vezetõi egy nyolc pontból álló tervet dolgoztak ki. Ebben szerepel a Csenki Imre Mûvészeti Iskolaátköltöztetése a Petõfi iskola második emeletére.

- Bevallom, minket is meglepett a ladányiak hozzáállása, hiszen mondhatom, kivétel nélkül mindenkit felháborított az átszervezésnek még csak a lehetõsége is – mondta Pintérné Baranyai Ildikó, az aláírásgyûjtésben segédkezõ egyik szülõ.

Polgármesteri támogatás

Reggel fél nyolc után keresték fel a szülõk Püspökladány polgármesterét, Dombi Imrénét, aki szívélyesen fogadta az ív átadására készülõket. Miután végighallgatta a szülõi aggodalmakat és átolvasta az aláírások mellé csatolt petíciót, nyomban a támogatásáról biztosította a szülõket, illetve jelezte, hogy szívesen aláírja az ívet, mivel õ sem ért egyet a zeneiskola átszervezésével. Mint kiderült, a polgármester sem támogatja a mûvészeti iskola költöztetését.

Jogilag is aggályos

Mindamellett, hogy az átszervezés nehezen kivitelezhetõ és költséges, valószínûleg nem járna akkora kiadás csökkenéssel sem, hogy megérje a kényszerköltözés. Ezzel kapcsolatban Pató Józsefné, a többcélú intézmény megbízott vezetõje is elmondta, hogy folyik a költségszámítás, amely valószínûleg ezt erõsíti majd meg. A szülõi közösség az aláírások egy másolt példányát ezt követõen Pató Józsefnének is átnyújtotta.

Idõközben az is nyilvánvalóvá vált, hogy jogilag is aggályos a zeneiskola átszervezése. Jogászok vizsgálják a mûködésképtelenség határán álló intézményegyüttes átszervezésének lehetõségét. Pató Józsefné emellett hozzátette, hogy amennyiben jogilag lehetõség is nyílna a mûvészeti iskola átszervezésére, félõ, hogy az új helyen és formában az intézmény nem felelne meg a minõsítõ követelményeknek. Ezért várhatóan a tagintézmények vezetõinek más lehetõséget kell majd találniuk a költségcsökkentésre.

 

Keresik a felelõst

Az idõ azonban sürget, a feszültség pedig kézzel tapintható Püspökladányban, mivel bár belsõ átvilágítást rendelt el Dombi Imréné polgármester az adósság felhalmozódásának tisztázására, a helyiek joggal keresik a kialakult helyzet felelõseit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!