2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A helyi közszolgáltatást végzikForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-07 09:48:39
  Interjú Bondár Sándorral, a Herpály Team Kft. ügyvezetõ igazgatójával. Pontosan 15 éve, az 1997-es gazdatüntetések idején ismertem meg Bondár Sándort, mint aktív szervezõt és résztvevõt. Hogyan vezetett az útja idáig? – fordultam sorozatunk következõ interjú alanyához.  

- 1978-ban végeztem a Nyíregyházi Mezõgazdasági Fõiskola Gépész Karának gépjavító szakán. Egyébként tõsgyökeres berettyóújfalui vagyok, itt születtem 1957-ben. Nagyapám gazdálkodó volt, ám a kollektivizálás miatt elvették a földjét, õt magát pedig belekényszerítették a tsz-be. Édesapám viszont már az iparban kereste boldogulását, Budapesten, munka mellett szerzett villanyszerelõ szakmát. Édesanyám ápolónõ lett, szintén munka mellett. Szorgalmuk, kitartásuk, munkaszeretetük mindig követendõ példa volt számomra. A diploma megszerzése után a helyi Dózsa MGTSZ-ben helyezkedtem el energetikusként, aztán különbözõ munkakörökben tevékenykedtem. Azt mondhatom, már fiatalon komoly feladatokat láttam el, miközben emberek munkáját irányítottam. Ez hét évig tartott, idõközben 18 hónapos sorkatonai szolgálatomat is letöltöttem Lentiben. Ekkor nõsültem meg. Elsõ gyermekünk új munkahelyemre kerülésem napján, 1986. január 2-án született meg. Amíg ott dolgoztam, még két fiúnk született.

- Miért került új munkahelyre?

- Egyszerûen váltottam. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Berettyó Szakasz Mérnökségére kerültem, ahol gépészeti vezetõ voltam. Ez a munkakör 11 évig tartott.

- Mibõl állt az ottani  munkája?

- A belvízvédelmi szivattyútelepek üzemeltetése és fenntartása volt a feladatunk. Jó néhány árvíz- és belvízvédelmi védekezésben vettem részt. 11 év után aztán önállósodtam, visszatértem a mezõgazdasághoz, de már saját és bérelt területeken, saját gépekkel gazdálkodni kezdtem. Hamar kapcsolatba kerültem a gazda érdekképviselettel, s aktív szerepet vállaltam a gazdatüntetéseken. 1999 végén pályázatot írt ki az önkormányzat a Herpály Team ügyvezetõ igazgatói posztjára, amit több pályázó közül én nyertem meg.

- Mint önkormányzati alapítású és tulajdonú cég, milyen feladatokat lát el?

- A helyi közszolgáltatásokat végezzük: víz- és csatornaszolgáltatást, távhõszolgáltatást, piacüzemeltetést, strand- és uszodaüzemeltetést, kommunális hulladékszállítást és kezelést, bérlakás kezelést, és akkoriban végeztünk még építõipari kivitelezést is. A Herpály Team újította fel a volt megyeháza – jelenleg a Bihari Múzeum és a Sinka István Városi Könyvtár – épületét, a Fényes Ház bõvítését, de a berettyószentmártoni orvosi rendelõ új épületét is mi készítettük el.

- Miért csappant meg az építési tevékenységük?

- A kiélezett versenyben alulmaradtunk az egyéni és társas vállalkozókkal szemben. Jelenleg minimális építõipari kapacitással rendelkezünk, ám a kõmûves tanulók gyakorlati oktatása nálunk történik.

- Egyéb változások is történtek a cég életében, azokról is ejtsünk szót!

- Az elmúlt 12 évben majdnem 100 százalékban kiépült városunkban a szennyvízhálózat, amelyre 90 százalék felett csatlakozott is a lakosság. A távhõszolgáltató ágazat csökkenése megállt, további leválások nem történtek, így jelenleg 600 lakás és intézmény fûtését és használati meleg víz ellátását végezzük. Sajnos, idõközben megépült az új regionális hulladéklerakó telep, amelynek az üzemeltetését nem a kft. nyerte meg, így ez a tevékenységünk megszûnt. Egy évtizede még két piacot üzemeltettünk, mára ez is „összement”. Minimális létszámmal üzemel a jelenlegi piac. 2008-ban közfeladat ellátási feladat keretében a kft. tevékenységébe került az intézménytakarítás és karbantartás, a sportcsarnok üzemeltetése, valamint a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központ a Bihari Hírlappal és a Berettyó Tv-vel együtt. Mára azonban ezekbõl a tevékenységekbõl csupán az intézményi karbantartás maradt meg.

- Azért nemcsak leépítésekrõl, hanem fejlesztésekrõl is beszámolhatunk.

- Természetesen, hiszen látványos fejlesztésen ment át a városi strandfürdõ. 2008-ban pályáztunk 50 százalékos, vissza nem térítendõ pályázat keretében 300 millió forint értékû felújításra. A kétfordulós pályázat eredményeként 2010-ben kötöttük meg a támogatási szerzõdést 147 millió forint vissza nem térítendõ összegrõl. Még abban az évben megkezdõdtek a rekonstrukciós munkák, amiket az idõjárás miatt a 2011. május elsejei nyitásra fejeztünk be. A beruházás összértéke 340 millió forint lett. Valamennyiünk örömére és megelégedésére öt új medence épült meg: egy vízforgatós aktív élménymedence, egy vízforgatós gyermekmedence, két különbözõ hõfokú gyógymedence és egy jakuzzi. Ezen kívül megújult a strand belsõ burkolatrendszere és a parkrendszerek gépészete. Elkészült 39 parkoló és egy új játszótér is, de eszközbeszerzésre sor került. A beruházást az önkormányzat 40 millió forinttal támogatta, illetve 140 millió forint hitel felvételére kényszerült a kft., tízéves futamidõvel. Az elmúlt évben mintegy 80 ezren fordultak meg a strandon. Bízom abban, hogy ebben az évben elérjük a 100 ezres látogatói létszámot. A pályázatból kimaradt a vendéglátáshoz szükséges infrastruktúra kialakítása, ezért még az elmúlt évben önerõbõl, szezon közben kellett ezt pótolnunk. A teljes pótlással idén végeztünk: nagyobb büféhelyiséggel és meleg étel elõállítására alkalmas helyiséggel várjuk a vendégeket. Egyébként a büfék üzemeltetését is a kft. végzi. A megnövekedett forgalomhoz igazodva, ettõl az évtõl kezdve két beléptetõ helyet alakítottunk ki. A következõ célkitûzésünk a strand fedett részében gyógyászati részleg, valamint fedett gyógy- és tanmedencék kialakítása. Ennek megvalósítása természetesen a pályázati kiírásoktól és anyagi helyzetünktõl is függ.

- Változás elõtt áll az ivóvíz és csatornaszolgáltatás. Mit tudhatunk errõl?

- A parlament 2011. december 30-án hozott törvényt arról, hogy 2014-tõl víziközmû szolgáltatást 150 ezer fogyasztói egyenértékkel rendelkezõ társaság végezhet. Ezért alapító tagjai vagyunk a Hajdúkerületi Víziközmû Szolgáltató Zrt-nek, a berettyóújfalui húszezres fogyasztói egyenértékkel. A törvény július 15-i módosításából kiolvasható az alvállalkozóként történõ szolgáltatás lehetõsége, így remény van arra, hogy a Herpály Team Kft. egyben maradhat.

- Hogy élte meg az elmúlt bõ évtized változásait?

- Nagyon sok munkával, harccal próbáltuk megtalálni a legoptimálisabb megoldási módozatokat, minél kevesebb konfliktussal, megfelelõ empátiával a munkatársakkal, illetve a lakossággal szemben.

- Jut-e idõ a családra?

- Feleségem a családi gazdaság vezetõje, illetve a családi tûzhely õrzõje. Felnevelt három fiúgyermeket, akik közül a legidõsebb Angliában keresi a boldogulást, a középsõ tanul a Budapesti Mûszaki Egyetem építõmérnöki szakán, míg a legkisebb a 11. évfolyamot végezte az Arany János Gimnáziumban.

- Szabadidejét mi tölti ki?

- Amennyire lehet, kiveszem részem a családi gazdaságból, illetve szakítok idõt kirándulásra. Visszajárók vagyunk Erdélybe, Székelyföldre. Ha tehetjük, tengerpartra is eljutunk, ha nem is minden évben.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!