2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Hagyományõrzõ kézmûves tábor FöldesenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-12 21:50:42
Földes – Földes, Nagyszalonta, Nagyrábé 10- 16 éves fiataljai közül huszonheten egy hétig a népi hagyományok õrzése jegyében Kézen fogva címmel Hagyományõrzõ Kézmûves táborban ismerkedtek a kézmûvességgel, a gyöngyszövés és szalmafonás mûhely titkaival.

A határokon átnyúló civil kapcsolatok újabb szép példájaként a Földes Nagyközségi Népfõiskolai Egyesület, a nagyszalontai Sinka István Kézmûves Kör, és a Nagyrábéi Baráti Kör és Egyesület egy hétig színes program csokorral várta- Földes és térség néprajzi hagyományait, érdekességeit is bemutatva- azokat a fiatalokat, akik a kézmûves táborban a szünidõt hasznosan töltve ismerkedhettek meg a kézmûvesség rejtelmeivel.

A táborlakók legszebb munkáikkal / Péter Imre felvételei /

A Romániában, Erdélyben egyedülállóan alkotó, szalmadíszeket, csuhé dísztárgyakat, aratókoszorúkat, gyöngyszövéssel és fûzéssel készült ékszereket, fafaragásokat készítõ nagyszalontai kézmûves kör több tagja eljött Földesre, hogy a táborozó gyerekekkel megtanítsák a kézmûvesség tudnivalóit. A táborozók találkoztak a Földesen élõ Szalontai Józsefnéval, és a Nádudvaron élõ ifj. Fazekas Istvánnal, a népmûvészet ifjú mesterével, akik a grillázs torta készítés, illetve a fazekasság titkait osztották meg az érdeklõdõ gyerekekkel.

Az egy hetes tábor tájjellegû ételeit a szervezõ egyesület mellett Földes civil szervezetei és a táborozó gyerekek szülei, nagyszülei biztosították.

A Fekete Mária irányításával folyt alkotótábori munka legszebb darabjait a tábor zárásakor, augusztus 11- én délelõtt kiállításon is bemutatták a három településrõl érkezõ vendégeknek és érdeklõdõknek.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!