2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Nem lesz nyugdíjkorhatár-emelés egy darabigForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-13 09:09:01
Bizonyos változtatásokkal - a korhatár elõtti ellátások kivezetésével, a rokkantnyugdíj-számítás megváltoztatásával - 2025-ig fenntartható a jelenlegi szinten a nyugdíjrendszer, ezért a kormány nem tervezi emelni a nyugdíjkorhatárt - közölte Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erõforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

A jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzetben a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása látszik reálisnak, a nyugdíjkorhatár emelésére nincs kormányzati szándék - mondta Asztalosné Zupcsán Erika, szociálpolitikáért felelõs helyettes államtitkár a Népszabadságnak adott interjúban.

- Az egyéni számlás modellel ellentétben a jelenlegi rendszerben attól, mert a munkáltató nem fizeti be a járulékot, a késõbbi nyugdíjast nem fogja méltánytalanság érni. A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartásához két dolog nagyon fontos: a dolgozónak legyen elegendõ szolgálati ideje, a másik pedig, hogy legyen járulékalapja, ami alapján kiszámítható, hogy mennyi az átlagkeresete - fogalmazott Asztalosné Zupcsán Erika. Hozzátette: most is mindenkinek nyilvántartják az egyéni nyugdíjváromány-számláját.

A nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatban a helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy miközben jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár, az emelés valójában még nem kezdõdött el, hiszen aki 1952-ben született, az 2014-ben mehet nyugdíjba, 62,5 évesen. Az emelés hatásai csak 2014-tõl lesznek érezhetõk és a folyamat 2022-ig teljesedik ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!