2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Ünnepség Apáti testvértelepülésén Réven Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-13 10:06:59
  Körösszegapáti, Rév – A Révi Református Egyház és a Pro Rév Egyesület hetedik alkalommal szervezte meg a településrõl elszármazottak találkozóját.  

 

Erre az ünnepélyes alkalomra hívták meg, mint testvér települést a körösszegapáti református egyházközséget, annak énekkarát Csizmadia Tibor lelkipásztor vezetésével. A délután megrendezett kulturális mûsorban pedig fellépett a körösszegapáti nyugdíjasok énekkara is. A csoportokat elkísérte Tarsoly Attila Körösszegapáti polgármestere is.

A zsúfolásig megtelt református templomban az ünnepi istentiszteletet nt. Csizmadia Tibor tiszteletes tartotta.

A tiszteletes úr a prédikációjában elmondta a jelenlévõknek, hogy nagy dolog az, hogy az elszármazottak visszatérnek oda, ahol születtek, abba a templomba, ahol megkeresztelték õket. A szülõföld szeretete és tisztelete óriási érték az emberek számára, az meg külön dicséretes, hogy a település hazavárja Õket, ha csak egy-két napra is.

Az ünnepi istentiszteletet még ünnepélyesebbé tette az körösszegapáti és a biharpüspöki énekesek szereplése.

A református templom volt a színhelye a Rév településrõl írott könyv bemutatójának. Dr. Magyar Zoltán: Mátyás király Körösréven (Géczi Hegedüs Sándor történetei alapján) A könyvrõl Juhászné Orth Ibolya tanárnõ tartott ismertetõt. Késõbb a találkozó idején lehetõség kínálkozott a könyv megvásárlására is, melyet a szerzõ örömmel dedikált.

Ezek után Hasas János Rév település alpolgármestere Pro Meritis díjat adott át a könyv szerzõjének, Dr. Magyar Zoltánnak és a mesélõnek a hetvenhét éves Géczi Hegedüs Sándornak, aki a következõ héten veszi át Budapesten a Népmûvészet Mestere elnevezésû elismerést.

Az ízletes ebéd elfogyasztása után a kultúrmûsorban felléptek a Körösszegapáti nyugdíjas klub énekesei, akik magyar népdalcsokorral szórakoztatták a közönséget. Kedves mûsoruk volt a Komádi általános iskolások citera játékának és az énekeseknek. Rozsik Lajos és Pálfi Sándor felnõtt citerások nagyszerû hangszeres játékukkal többször énekeltették meg a közönséget.

 

Vasárnap, az elszármazottak találkozóján kellemesen érezték magukat Réven a távol és közel élõk, a megjelent vendégek egyaránt, akiknek lehetõségük kínálkozott együtt ünnepelni, emlékezni, beszélgetni, barátkozni egymással.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!