2022. június 30. Csütörtök, Pál.
 
Tízezrek kerülhetnek utcára megyénkbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-14 09:41:04
Hajdú-Bihar - A kukorica és a búza árrobbanását piaci eszközökkel képtelenek az állattartók kezelni.

“Amennyiben a folyamatosan dráguló takarmányárak kezelésében a kormányzat nem lesz partner (például egy radikális áfacsökkentéssel), úgy csak abaromfiágazatban minden második munkahely rövid idõn belül megszûnhet” – válaszolta a Napló érdeklõdésére Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke.

Feljebb és feljebb

kukorica tonnája két hónap alatt 52 ezerrõl 65 ezer forintra drágult (tavaly még 42 ezer forint volt), ami 30 százalékos emelkedés, és a szakemberek szerint a piacok továbbra sem biztatnak semmi jóval. – Nem látom, hogy ezt a problémát rajtunk kívül bárki komolyan venné, pedig olyan dologról van szó, amit ágazati szinten képtelenség megoldani. 30 százalékos takarmányár-drágulást nem lehet áremeléssel kompenzálni – fogalmazott Bárány László, aki úgy véli, hogy ez és a 27 százalékos áfa a baromfihúsnál és a tojásnál 20-25 százalékos áremelést indokolna, ami képtelenség. Szerinte az egyedüli megoldás a 27 százalékos áfakulcs 9 százalékra csökkentése lenne (miként az Romániában 24-rõl 9 százalékra már megtörtént).

- Ez a vásárlók terheinek további növelése nélkül lehetõséget adna egy 15 százalék körüli áremelésre, tovább éltetve a baromfiágazat szereplõit – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ezzel kapcsolatos szakmai egyeztetéseken kormányzati részrõl elutasító választ kaptak. “A másik nagy baj az, hogy ha a megtermett kevés gabona mindenféle korlátozás nélkül exportálható, hamarosan egyáltalán nem lehet majd takarmányhoz jutni a belföldi piacon” – állítja Bárány László, aki egyben csõdveszélyre figyelmeztet. Mint mondta, a baromfiágazathoz közvetlenül kötõdõ 60 ezer munkahelynek akár a fele is megszûnhet fél éven belül, ha a kormányzati politika pénzhiányra hivatkozva továbbra is elutasít mindenféle partnerséget.

Elúszik a haszon

A víziszárnyasok elõállításában jelentõs piaci súlyt képviselõ Tranzit-Ker Zrt. vezérigazgatóját is komolyan aggasztják a takarmányárak jelenlegi és majdani alakulásáról érkezõ hírek. “A búza és a kukoricaeddigi 30 százalékos drágulása önmagában 20 százalék körüli áremelést indokolna, ezzel szemben a piac a kacsa esetében még csökkentést szeretne elérni a tavaszi árakhoz képest” – mondta el érdeklõdésünkre az idén 1,5 millió libát és 3,5 millió kacsát elõállító társaság vezérigazgatója, aki egyébként azokkal ért egyet, akik szerint a világszerte kevés kukoricatermés mellett a nemzetközi bioetanol-programot nem kéne erõltetni. Ennél a cégnél a probléma súlyára jellemzõ, hogy az éves takarmányköltségük mintegy 6 milliárd forint, ami az említett 30 százalékos drágulás miatt 7,8 milliárd forintra szaladhat el.

HBN-PA

“El vagyunk itt átkozva”

“El vagyunk itt átkozva, hiszen az elmúlt év júliusa óta a környékünkön gyakorlatilag nem hullott számottevõ csapadék – mondta keserûen Békési Imre, a derecskei Petõfi Mezõgazdasági Kft. ügyvezetõ igazgatója. Emlékei szerint a drágulás a szójával, a napraforgóval és a repcével már korábban elkezdõdött, ezt követte a búzaés a kukorica áremelkedése. – A tejelõ ágazatban ha nem drágul a tej, a növekvõ takarmányárak okozhatnak gondot, a húsmarhánál pedig a legelõ megújulása miatt kellene az esõ. A sertésnél az abraktakarmány drágulása beláthatatlan következményekhez vezet, valamiféle megoldás az áfa radikális csökkentése lehetne – csatlakozott kollégái véleményéhez Békési Imre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!