2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Minden, amit tudni érdemes az iskolakezdési támogatásrólForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-15 09:18:20
Az iskolakezdés gyermekenként akár 50 ezer forintot is meghaladó terhét az idén is csökkenteni lehet a munkáltatótól kapott iskolakezdési támogatással. Jövõre azonban több változás is lesz. Az RSM DTM adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató blogja összegyûjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója blogbejegyzésében ismerteti: a mostani tanévkezdéskor a juttatás még a régi szabályok szerint természetben is adható, vagy a munkavállaló számla ellenében is el tud számolni munkáltatójával. Ezek a juttatási formák azonban jövõre megszûnnek, a munkaadó 2013. január 1-jétõl már csak utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával (e-utalvány) nyújthatja a támogatást.

Érdemes felészülni a változásra

Erre érdemes figyelni és felkészülni, hiszen az utalványokat jövõre idõben be kell majd szerezni - figyelmeztet Kalocsai Zsolt. A változás hátrányosan érintheti azokat a szülõket, akik a tankönyveket jövõre az iskolától szerzik be, amennyiben azok nem tudják majd az utalványokat elfogadni. Érdemes tehát az iskoláknak is felkészülniük az új szabályozásra. Mellettük a kisebb vállalkozásokat érintheti még kedvezõtlenül a jövõ évi változás, amelyek eddig jellemzõen a munkavállaló által benyújtott számlák alapján adták a támogatást.

Mikor és hányszor adható az iskolakezdési támogatás?

Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni az iskolakezdést megelõzõ, valamint az azt követõ 60 napos idõintervallumban, vagyis a 2012. szeptember 3-án kezdõdõ oktatás esetében 2012. július 4. és november 2. között. Január 1-jétõl kedvezõ változás, hogy a támogatás az iskolakezdést megelõzõ 60. naptól egészen év végéig juttatható lesz.

Ki és milyen feltételekkel részesülhet iskolakezdési támogatásban?

Iskolakezdési támogatásban azok a munkavállalók részesülhetnek, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos, hogy a szülõ vagy a gyám jogosult legyen a családi pótlékra, enélkül ugyanis nem adható támogatás. Ugyanazon gyermek után mindkét szülõ részesülhet a támogatásban, így annak összege akár a duplájára is nõhet. Támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülõ is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Az EGT-tagállamban lévõ oktatási intézmény látogatása nem zárja ki a juttatás lehetõségét.

A támogatás elérheti az 55.800 forintot

Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvezõ adóztatás mellett évente a minimálbér 30 százaléka, azaz 27.900 forint támogatás juttatható minden egyes gyermek után. Ez magasabb a tavalyi 23.400 forintnál, ami a minimálbér emelkedésével függ össze. Mivel az iskolakezdési támogatást mindkét szülõ ugyanazon gyermek után is igénybe veheti, gyermekenként a támogatás összege elérheti az 55.800 forintot a tavalyi 46.800 forinttal szemben.

A munkáltató fizeti az adóterhet

Az adóterhet a munkáltató/kifizetõ viseli, ennek mértéke 16 százalék 1,19-cel szorozva, valamint 10 százalékos egészségügyi hozzájárulással is számolni kell, így a juttatás adóterhe a tavalyi 19,04 százalékról 30,94 százalékra nõ. A 30,94 százalékos adóterhet a 27.900 forintos összegig a kifizetõ, tehát a juttató fizeti meg a NAV részére. Amennyiben a kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladja ezt az összeget, akkor már 51,17 százalékos adóteher merül fel, hiszen már 27 százalék egészségügyi-hozzájárulási fizetési kötelezettség is terheli a 27.900 forint feletti juttatást. A juttatás adóterhe a béreket terhelõ adókhoz képest kedvezõ.

Nyilatkozat szükséges

Iskolalátogatási igazolást a korábbi évekkel szemben nem kell benyújtani, elég, ha a szülõ nyilatkozik arról, hogy jogosult a támogatás igénybe vételére. Ha azonban jogosulatlanul tesz ilyen nyilatkozatot, szankcionálható. Szankciót vonhat maga után az is, ha a szülõ jogosult ugyan a juttatásra, de a szükséges nyilatkozatot nem adja le. Ebben az esetben a juttatást vélelmezhetõen bérkifizetésnek fogja minõsíteni az adóhatóság, ami egyrészt lényegesen magasabb adóterheket jelent, másrészt bírsággal is számolni kell.

Mire lehet felhasználni a támogatást?

Az iskolakezdési támogatást elsõsorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására lehet felhasználni. A gyakorlatnak megfelelõen taneszköz minden, a tanuláshoz szükséges eszköz, így a technikai csomag, tolltartó, ceruzák, ragasztók, festékek, rajzlapok. A taneszköz kategóriájába sorolható az adószakértõ szerint a gyermek részére vásárolt íróasztal vagy tanulóasztal, illetve az ahhoz szükséges szék is. A ruházat fogalma pedig tágan érdemezendõ, így bármi ide értendõ, amit az iskolában a gyermekek viselhetnek, még egy divatos sportcipõ is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!