2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Mikor lesz vajon esõ?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-16 10:04:09
Hajdú-Bihar - Május óta nem esett számotevõ csapadék; akár egy mobiltelefont is elnyel a föld hasadéka

“A mi falunk felett magasan lehet az ég, hiszen május óta nem kaptunk egy tisztességes esõt. A gazdatársakkal már arról is beszéltünk, hogy tán többet kéne templomba járni, mert a szárazság miatt itt bizony katasztrófa lesz” – fogalmazott szemléletesen Társi László nagyrábéi gazda.

Fejtörést okoz

Szavai szerint mostanra a talajban akkora repedések keletkeztek, hogy ha elejtené a mobiltelefonját, biztosan elnyelné a föld. – Régóta nem volt péda arra sem, hogy a juhász reggel kihajtja a nyájat, és este éhesen jön be a birka, hiszen a legelõk is felsültek. A búzatermés még csak elment, a napraforgó is felnõ úgy, ahogy, de a kukoricatáblákban és a kaszálókon katasztrófa lesz – jósolta a gazda.

Juhász Istvánnak, a hajdúszováti “HVB” Zrt. vezérigazgatójának is az okoz fejtörést, hogy (lévén, a gazdaságuk növénytermesztéssel nem foglalkozik) a sertésnek és a marhának is “aranyáron” kénytelenek beszerezni a takarmányt. – Csak a sertésnél mintegy 200 millió forint többletkiadást eredményez a magas kukoricaár, ezért a mai 380 forint helyett legalább 450-et kellene kapni az élõállat kilójáéért ahhoz, hogy az ágazat eredménye nulla körül legyen – osztotta meg velünk gyors fejszámolása eredményét a cégvezetõ.

Száz vagonnal kell

A Hajdúböszörményi Mezõgazdasági Zrt.-ben foglalkoznak ugyan növénytermesztéssel, de azt nem a gabonára, hanem a szántóföldi zöldségtermesztésre alapozzák. Kalászost csupán 350 hektáron termesztenek, de abból is jellemzõen vetõmag készül, és csak az arra alkalmatlan termény megy a disznóknak. – Ebbõl adódik, hogy az állatállományunk számára szükséges 100 vagonnyi kukoricát a szabadpiacról vagyunk kénytelenek beszerezni. Jelenleg még tonnánként 60 ezer az ára, de szerintem valahol 65 ezer forint környékén fog megállni – osztotta meg velünk a várakozásait Erdélyi Zoltán vezérigazgató. Mivel pedig egy kilogramm sertés elõállítási költségébõl 70 százalékot a takarmány ára tesz ki, õk is úgy számolnak, hogy a jelenlegi 380 forintos értékesítési ár csak a veszteségüket szaporítja. – Ilyen körülmények között vannak, akik szabadulnának az állományuktól, csakhogy aki például pályázati pénzbõl épített új telepet, vagy korszerûsítette a régit, annak egyebek mellett tartási kötelezettsége is van – tudtuk meg tõle.

HBN-PA

Az öntözés sem csodaszer

Májusban még szívet melengetõ látványt nyújtottak a kukoricatáblák, a gazdák joggal remélhették, hogy amit a búzán esetleg veszítenek, azt a kukoricán majd megnyerik. Nem így lett. Jött ugyanis a hosszantartó szárazság (26 napon keresztül volt 35-37 fokos meleg), amit az öntözéssel képtelenség ellensúlyozni. Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földmûvelésügyi igazgatója két beszédes számot említett; míg tavaly ilyenkorig 460 milliméter csapadák áztatta a megye földjeit, idén csupán 260 milliméter esett. Napjainkra olyan szinten sült fel és vált foltossá az állomány, hogy a várható termést reálisan megbecsülni se lehet. Nem véletlen fogalmazott úgy a szakember, hogy idén biztosan kevesebb kukorica terem, mint tavaly, de, hogy mennyivel, arra csak a betakarítás adhatja meg a választ.

Jegyzet: Váltani kell(ene)

Vannak akik mostanában amiatt aggónak, hogy a Föld mágneses pólusai helyet cserélnek – ez egyébként az egyik vezetõ ismeretterjesztõ portálon megjelentek szerint az elmúlt néhány milliárd évben többször is megtörtént, de koránt sem egyik napról a másikra. Én inkább attól tartok, hogy egy felettébb szükséges váltás nem történik meg idejében. Ez azonban korántsem kapcsolódik a pólusokhoz, de még a kormányokhoz se, sokkal inkább az emberek szemléletmódjához. Fabók Ágnes jegyzete.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!