2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A pénzzel el kell számolni Pocsajban isForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-18 19:16:54
Debrecen - A visszautasítás miatt nincs módunk megkérdezni, mi igaz és mi nem

Szinte felkínáltuk a lehetõséget Pocsaj vezetõinek, önkormányzati képviselõinek: mondják el a Naplónak, milyen alkalmakat kerestek és találtak a romániai tengerparton töltött hét során a román kisebbségi önkormányzathoz érkezett feladatalapú támogatás összegének célszerû felhasználására. A napokban a Népszabadságban megjelent cikkbõl ugyanis az derült ki, hogy errõl a polgármesternek fogalma sem volt.

Ha abban a cikkben valótlanságok is vannak – mint megjegyezték néhányan – szívesen leírtuk volna a pontos igazságot. De a megkérdezettek nem éltek a lehetõséggel. Amennyiben meggondolják magukat, vagy az általunk nem ismert, ezért meg nem kérdezett személyek közül valaki arra az elhatározásra jutna, hogy kész választ adni a kérdéseinkre, szívesen fogadjuk.

Lakosok panaszai

Az elzárkózások miatt eddig csak névvel nem vállalt nyilatkozatokra, hallomásokra hagyatkozhatunk. A telefonkönyvet felütve – ismeretlenül – felhívtunk néhány pocsaji számot, hogy az önkormányzati képviselõk kirándulásáról érdeklõdjünk.

Találkoztunk visszautasításokkal, és a kérdésekre nyitott lakosokkal is.

Egyikük a kirándulásról éppen csak hallott, és jobban bõszíti a közbiztonság hiánya. Nappal lopták el a tyúkjait az udvar vaskerítéssel körbezárt részérõl, a biztosító mégsem fizet, mert a kerítés kapuján nem volt lakat! – mondta dühöngve, s hogy a képviselõk és a rendõrség sem igyekszik eljárni a bûnözõkkel szemben.

A másik lakos szívesen elmesélné hosszabban, miként élnek vissza a választottak a hatalommal. Állítása szerint például a boltos hiába kér, nem kap engedélyt arra, hogy a falunapon árusítson, azt csak a képviselõ teheti.

Egy idõs asszony szerint a nemzetiségi önkormányzat álönkormányzat, csak a pénzért mûködik. Azt is mondta, hogy már folyik ellenük egy per pénzügyi szabálytalanságok miatt.

Újabb nyilatkozónk azt állította, hogy a kiránduláshoz a polgármesteri hivatal házi kasszájából vett fel valaki egymillió forint elõleget.

Ha szóba állnak

E hírek el sem jutottak volna hozzánk – hiszen nem kezdünk el ismeretleneket hívni –, ha szóba állnak velünk a politikusok. A visszautasítás miatt arra sincs mód, hogy rákérdezzünk, mi igaz és mi nem a lakosok által említettek közül.

Nem kétséges viszont, hogy a nemzetiségi önkormányzatok feladat alapú támogatását a Kormány adja, s a közpénzzel az államháztartásról szóló jogszabályokban foglaltak szerint kell elszámolni. 2012-ben a pocsaji román önkormányzat e forrásból 1 millió 382 ezer 494 forintot kapott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!