2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Gallyra mehet a kukoricatermés, robbannak az árakForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-19 16:01:09
Raskó György szerint téved, aki azt hiszi, hogy jó árak mellett a kevesebbet produkáló agrárium felhúzhatja a GDP-t, ugyanis a mezõgazdaság és a nemzeti össztermék is lefele megy.

Igazi káosz lesz a kukorica esetében, aggódott a Világgazdaságnak Vancsura József . A Gabonatermesztõk Országos Szövetségének elnöke szerint ugyanis a kukoricakészletek világszinten is rendkívül alacsonyak, a termés az idén a világ számos régiójában rossz, és idehaza is kedvezõtlenül alakul. "Az etanolgyártók is azt fogják tapasztalni, hogy hiába szerzõdtek le a kukoricára, nincs termés.

Az aszály miatt ugyanis a kukorica jelentõs része nem produkált csöveket, így termés sem várható. Ezért a gazdák az ország több területén silónak, vagyis takarmánynak vágják ki a kukoricaszárakat, amely természetesen jóval olcsóbban értékesíthetõ csak, mint a beérett kukorica. Raskó György agrárközgazdász becslései szerint legalább 2,5-3 millió tonnával kevesebb kukorica terem idén, mint egy évvel ezelõtt, vagyis legfeljebb 6 millió tonna lesz a termés.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a szárazság miatt a meglévõ kukorica is várhatóan aprószemû, rosszabb minõségû lesz. "Az országos átlagtermés várhatóan legfeljebb hektáronként öt tonna körül alakul majd, amely kifejezetten rossz eredmény", tette hozzá Raskó. Így szerinte komolyan téved Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési fõosztály vezetõje, amikor arról beszél, hogy a jó árak mellett a gyengébb kibocsátású agrárium is képes lesz felhúzni a GDP-t. Ugyanis Raskó úgy látja: mind az ország GDP-je, mind az agrár GDP komoly csökkenést mutat majd a 2012-es évben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!