2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Támogatott lakáshitel: újratöltveForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-24 10:32:24
A lakáshitelezés beindulását és ezen keresztül a lakáspiac felpörgését remélik többen attól a kormányzati lépéstõl, amely változó feltételekkel ugyan, de újraindította a "szocpolt" és ismét állami támogatást biztosított a hitelbõl történõ lakásvásárláshoz. A kedvezõ folyamatok beindulása egyelõre várat magára. Csak kevés bank lát újra fantáziát a lakáshitelezésben és mintha a családoknak is elment volna a kedvük az eladósodástól. Pedig az újfajta támogatási rendszer sokak számára kedvezõ.

Csak rendkívül kevés magyar családnak van arra lehetõsége, hogy kizárólag saját megspórolt pénzébõl vegyen lakást. A többség csak akkor költözhet új otthonba, ha valaki kölcsön ad neki. Ezt a tényt alátámasztják a lakáspiaci folyamatok is. Az építõipar aranykora a 2000-es évek elején kezdõdött, amikor a kormány számottevõ támogatást kamattámogatást adott a lakáscélú hitelekhez. Ezáltal az addig magas kamatozású banki kölcsönök megfizethetõbbé, elérhetõbbé váltak a magyar családok széles rétegei számára.

Csakhogy a rendszer fenntarthatatlannak bizonyult, mert túl nagy terheket rótt a központi költségvetésre. A fellendülés azonban ennek ellenére is folytatódott a lakáspiacon. Idõközben ugyanis teret nyertek az ugyancsak versenyképes kamat fejében kínált devizalapú lakáshitelek. A lakosság ezek kockázataival nem törõdve nyakra-fõre vette fel a devizakölcsönöket és ezekbõl költözött új lakásba.

A kijózanodás brutális volt. A gazdasági világválság miatt a devizakölcsönök törlesztõ részletei az egekbe szöktek, magyar családok ezreit sodorva bajba. Ez a hiteltípus villámgyorsan el is tûnt a bankok kínálatából. A pénzintézetek sem voltak azonban könnyû helyzetben. A válság megviselte gazdálkodásukat, védekezésül inkább a betétekre vadásztak, új kölcsönöket nem szívesen helyeztek ki. A magyar költségvetés is felborult, a kormányok kénytelenek voltak a korábbi kedvezményeket visszavonni. Ezek a folyamatok meg is látszanak a lakáspiacon. Új lakások nem épülnek, a használt lakások ára folyamatosan csökken.

Nagy kérdés, mikor fog mindez változni? Mikor tudnak megint költözni a másik lakás után ácsingózó magyar családok? A válasz egyszerû: ha lesz pénzük. A válasz azonban újabb kérdést vet fel: honnan lesz pénzük? A válság most is tart, így arra, hogy a megnövekedett megélhetési költségek mellet sokan milliókat tudnak félretenni, csekély az esély. Hitel kell hát. A bankok még mindig a válság következményeivel küzdenek, hitelezési aktivitásuk, csak lassan élénkül. Többen gondolják, hogy lakáshitelezésben az államnak kell megadnia a kezdõ lökést.

Kevesen tudják, de az a bizonyos kezdõ lökés megtörtént. Újra van támogatott lakáshitel és a korábban eltörölt "szocpol" támogatást is lehet már igényelni. A baj csak az, hogy egyelõre nem sok pénzintézet lát fantáziát újra a lakáshitelezésben. Hogy melyek ezek a bankok? Õk milyen feltételekkel kínálják a támogatott lakáshiteleket? Egyátalán megéri-e felvenni a támogatott lakáshitel? Ezernyi kérdés, amelyre bizony nehéz választ találni.

A Pénzcentrum.hu "Otthonteremtés 2.0" címmel 2012. augusztus 27 és 2012. augusztus 31. között cikksorozatot közöl, melyben igyekszik megválaszolni a fenti kérdéseket. természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az összes lakáshitelezéssel kapcsolatos probléma nem juthat eszünkbe, ezért Olvasóink segítségét kérjük! Ha nekik akad kérdésük, akkor2012. augusztus 29-én 15 óráig feltehetik azt az FHB Bank lakáshitel szakértõjének. A kérdéseket a [email protected] e-mail címre várjuk!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!