2024. április 23. Kedd, Béla.
 
KIM: a cél a körösszakáli román iskola mûködésének biztosításaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-25 11:44:25
Budapest, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) – Mindent megtesz az illetékes minisztérium a Hajdú-Bihar megyei Bihar Román Nemzetiségi Kéttannyelvû Általános Iskola és Óvoda mûködéséért – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a körösszakáli iskola mûködése érdekében háromoldalú egyeztetést kezdeményezett a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) az Emberi Erõforrások Minisztériumánál.

Az egyeztetésen részt vett Latorcai Csaba, tárca nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára, Kreszta Traján, az MROÖ elnöke, Samók Gyula (független), Körösszakál polgármestere, és Eszenyi Antal (független), Bedõ község polgármestere.

A megbeszélésre azért volt szükség, mert az új nemzetiségi törvény elfogadásával lehetõvé vált, hogy az intézményt – a fenntartó települések költségvetési nehézségeire tekintettel – soron kívül is átvehesse fenntartásba az MROÖ, amire a szervezet nyitott.

Az átadás-átvételi egyeztetés azonban az elmúlt hetekben elakadt, mivel a jelenlegi fenntartó települések önkormányzatai ragaszkodnak ahhoz, hogy az MROÖ vállalja át a korábban felgyülemlett adósságaik kiegyenlítését. E nélkül a fenntartó nem hajlandó lezárni az átadás folyamatát.

A közlemény szerint az Emberi Erõforrások Minisztériuma vizsgálja további jogi intézkedések megtételének lehetõségét a helyi gyermekek nemzetiségi oktatásának további biztosításáért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!