2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Pollenhelyzet – A parlagfû miatt már szinte az egész országban riasztás van érvénybenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-25 11:45:35
Budapest, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) – A parlagfû magas pollenkoncentrációja miatt pénteken már szinte az egész országban riasztás van érvényben.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán pénteken közzétett, a Parlagfû Pollen Riasztási Rendszerhez (PPRR) kapcsolódó térképen a másodfokú riasztást jelzõ vörös színnel, illetve az elsõfokú riasztást jelzõ pirossal jelölt területek mostanra egybefüggõen szinte az egész ország területét lefedik. Az allergiások számára ez azt jelenti, hogy tüneteik állandósulnak, illetve erõsödnek.

Az elmúlt heti mérésekbõl az is kiderül: a legmagasabb átlagos értékeket Zalaegerszegen, Budapesten, Debrecenben és Békéscsabán regisztrálták – emelték ki.
Jelenleg másodfokú riasztás van érvényben a parlagfû magas pollenkoncentrációja miatt Budapest és Eger környékén, a Dunántúl középsõ részén, valamint a Tiszától keletre esõ területeken. Elsõfokú riasztást adtak ki Gyõr környékére, Komárom-Esztergom megye déli részére, Tolna megyére, Pécs körzetére, Bács-Kiskun és Csongrád megyére.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint alacsonyabb a parlagfû pollenterhelése az ország északnyugati csücskében, Tatabánya környékén és az Északi-középhegység egyes részein, de még ezeken a területeken is figyelmeztetõ jelzés van érvényben. Salgótarján térsége az egyetlen, ahol egyelõre nem volt szükség figyelmeztetés kiadására.

Az ÁNTSZ a parlagfûre érzékenyeknek azt javasolja, hogy rendszeresen szedjék gyógyszereiket. Megjegyezték azt is, hogy akik most kezdenék meg a szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdõvel borított hegyes-völgyes területeket, illetve az északi régiót érdemes választaniuk.

Az általános pollenhelyzetrõl szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfûhelyzetrõl az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított riasztási rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különbözõ területein milyen magas a levegõ parlagfûpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különbözõ értékek egészségre gyakorolt hatásairól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!