2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Lazább az új kresz: Egy pohár sör után is lehet kerékpározniForrás: delmagyar.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-30 11:08:18
  Módosította a kormány a KRESZ egyes rendelkezéseit. Tilos lesz lézerblokkolót használni, de parkolhatunk kapu elõtt. Most már alkoholfogyasztás után is lehet biciklizni.  

A kormány módosította a KRESZ egyes rendelkezéseit. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint azzal a céllal, hogy az elõírások elsõsorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák.

Egyes változások már augusztustól, a többség szeptembertõl lesz érvényes. A várakozási tilalom már augusztusban enyhül, vagyis szabadon parkolhatnak az autósok az út menti ingatlan kapubejárójában, ha a parkolásra az ingatlan tulajdonosa áldását adta. Szeptembertõl tilos a közúti közlekedés hatósági ellenõrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenõrzés eredményét befolyásolni. Ez a módosítás a sebességellenõrzés kivédésére alkalmas lézerblokkolók további terjedését igyekszik megakadályozni, de a KRESZ új változata az ellenõrzést elõrejelzõ eszközök alkalmazását nem tiltja.
Szintén szeptembertõl érvényes az a szabály, hogy két- vagy többsávos autópályán és autóúton torlódás esetén a legbelsõ sávban balra, a többi sávban pedig szorosan jobbra kell húzódni. Baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett jármûvek vezetõi is kötelesek lesznek a tõlük elvárható módon segítséget nyújtani. A jövõben nem büntetik az elsõsegélynyújtó felszerelés vagy az elõírt tûzoltó készülék nélkül közlekedõ jármû vezetõjét, azonban egy baleset vagy tûzeset kapcsán felelõsséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért.

A KRESZ módosulása a kerékpárosokat is érinti. Már nincs zéró tolerancia az alkoholfogyasztás tekintetében, kivéve a fõútvonalakon. A rendelet nyomán a kerékpárosok alkoholos, de nem ittas állapotban vezethetik jármûvüket – egy pohár sör vagy bor beleférhet. A világítás ezentúl lehet a kerékpároson, sisakon, táska csatján is. A láthatósági mellény, fényvisszaverõs ruházat továbbra is csak éjszaka, rossz látási viszonyok közt, csak lakott területen kívül kötelezõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!