2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A bihari fiatalok egészségéért tettekForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-31 09:53:43
Idén januárban indult, s hét hónapig tartott az a projekt, melynek eredményérõl záró konferencián számoltak be a program „levezénylõi”.

A Bihari Önkormányzatok Többcélú Társulása több mint 130 millió forintból valósította meg egészséges életmódra nevelõ és szemléletformáló programsorozatát, melyben a kistérség 67 oktatási-nevelési intézménye vett részt. A társulás elnöke, Muraközi István, elégedetten konstatálta: jól felkészült szakember gárda vett részt a projektben, aminek eredményeit a fiatalok élvezhetik az ország egyik leghátrányosabb helyzetû kistérségében. – Amit otthon nem kaphat meg a gyermek, abban a projekt során részesültek – szögezte le városunk polgármestere, egyúttal a szülõk nevében is köszönetet mondott az itt élõk boldogulását, helyzetük javulását célul kitûzõ projekt lebonyolításáért.

Czeglédi Mónika projektmenedzser ismertette az elmúlt hét hónap során megvalósított programsorozatot, melybe a 3-18 éves korosztályt vonták be. Tematikájuk közt szerepelt az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás népszerûsítése, az egészség megõrzése, a személyi higiéné, a fogápolás, a drogmegelõzés, a szexuális felvilágosítás, a mentális egészség. A 82 pedagóguson kívül, az alsó tagozatosokat Papp Rita, míg a nagyobbakat Katus Attila „mozgatta meg”, több helyszínen is. A népszerû toxikológus, Dr. Zacher Gábor elõadását több százan hallgatták meg a József Attila Általános Iskola tornatermében. A tanév végén elsõsegélynyújtó és KRESZ-versenyt is szerveztek, valamint gyalogtúrát a Bihari Sík Tájvédelmi Körzetbe. A Vekeri-tónál életmódtáborok zajlottak, de ellátogattak a Koppány-völgye Kalandparkba is. Végsõ soron több száz fiatal egészségéért tettek, illetve keltették fel érdeklõdését az egészséges életmód, a szemléletformálás apropóján.

Dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház fõigazgatója az egészségnevelés tapasztalatait osztotta meg a jelenlévõkkel. Élvezetes elõadásából kiderült: Esztár volt az elsõ helyszín, ahol a kórház szakemberei elõadást tartottak, ám meglepõen érdeklõdõ fiatalok fogadták õket minden iskolatípusban. Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a hallottakat családjaiknak is átadják a fiatalok.

A záró rendezvény végén megtekintették azt a kiállítást, melyet a rajzpályázat legszebb munkáiból rendeztek.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!