2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Alapkõletétel Berettyóújfaluban - A vidékfejlesztést tûzték zászlajukra!Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-01 15:33:07
Túlzás nélkül mondhatjuk, augusztus utolsó hetében Berettyóújfalura szegezõdött a megye, de legalábbis Bihar tekintete. Két uniós projekt is lezárult – a könyvtárban és a kistérségben - , nálunk tartották a megyei iskolai és múzeumpedagógiai tanévnyitót, s a második világháború utáni elsõ népfõiskolai módszertani épület alapkövét is városunkban rakták le.

 

Utóbbi esemény a volt megyeháza Fráter László termében kezdõdött, ahol a Bihari Népfõiskola „Második esély népfõiskolai program Biharban” címet viselõ projekt záró konferenciájára került sor. A népfõiskolai tagok mellett megjelent Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõ, Kocsis Róbert megyei közgyûlési alelnök, de a határ túloldaláról is érkeztek nagyváradi civilek, Fleisz János vezetésével.

 

 

Vitányi István köszöntõjében örömét fejezte ki amiatt, hogy nemcsak a térségben, de Berettyóújfaluban is számos nyertes pályázattal büszkélkedhetnek az Új Széchenyi Terv keretében. A Bihari Népfõiskola is megtalálta helyét a felnõttképzés terén, s derekasan küzd a leghátrányosabb helyzetû térségek felzárkóztatásáért – ismerte el a honatya, hozzátéve: igen jelentõs erõt képviselnek a civil társadalomban, s sokat tesznek a határon túli kapcsolatok ébrentartásáért is. A felépülõ felnõttképzési központ pedig volt megyeközponti, illetve a január 1-tõl létrejövõ járási központi szerepünket erõsíti majd.

 

 

 

 

Kocsis Róbert köszöntõjében irodalmi idézettel kezdett: A vár ereje nem a kövekben, hanem a vár védõiben van. A Pálfi István által elkezdett ügy megvalósulni látszik, méltó kezekben van a felnõttoktatás – ismerte el a politikus.

 

 

 


A vidékfejlesztési céllal létrejött népfõiskolák szerepérõl Dr. Sz. Tóth János tanszékvezetõ docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, a Magyar Népfõiskolai Társaság elnöke tartott elõadást. A szakember kiemelte: célirányosan a hátrányos helyzetû felnõttek felkarolása a fõ feladatuk, ám nem csupán a nyolc általános befejezését jelenti ez, hanem a felnõtt korban való tanulást, az alapkészségek fejlesztését az információs társadalom igényeinek megfelelõen. Rugalmasság és váltás – ez a legfontosabb mai világunkban, erre kell felkészíteni a ma nemzedékét.

 

 

 

 

A Bessenyi utca 2. szám alatti telken került sor az ünnepélyes alapkõletételre, ahol elõbb Meleg Vilmos nagyváradi színész szavalt, majd Muraközi István polgármester mondott köszöntõt. A városvezetõ reményteljes helyszínnek nevezte a parányi telket, s igen hasznosnak azt az együttmûködési megállapodást, amelyet az önkormányzat kötött a Bihari Népfõiskolával. Gratulált abból az alkalomból, hogy a fõiskola sikerrel pályázott egy módszertani, képzési központ megépítésére, mert „Kell egy ház…” – idézte a projekt címét. Évtizedek óta kiemelkedõ tevékenységet folytat a népfõiskola a felnõttképzés terén, s valódi otthonra tesz szert az egy éven belül elkészülõ központtal.

 

 

 

 

Porkoláb Lajos megyei népfõiskolai igazgató is visszaemlékezett Pálfi Istvánra, aki alapító tagja volt a Bihari Népfõiskolának, majd elhelyezték az alapkövet. A 44 millió forintból megépülõ központ 40 millió forint támogatásban részesült, míg a hiányzó részt önerõbõl pótolja a fõiskola. A 320 négyzetméteres saját telken megvalósuló épület egy év múlva készül el – tudtuk meg Harasztosi Sándortól, a népfõiskola igazgatójától.

 

 

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!