2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Feltámadhat a lakáshitelezésForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-03 09:02:24
Élénkülhet a lakáshitelezés az MNB szerint, elsõsorban az állami kamattámogatás miatt.

Élénkítheti a lakáshitelezést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint, hogy a lakáshitelek állami kamattámogatásának köszönhetõen a jelenlegi 13 százalék körüli kamatszint 9 százalékra csökken a támogatási idõszak elején.

Homolya Dániel, az MNB vezetõ közgazdasági elemzõje a lakáshitelekrõl szólva kiemelte, hogy a teljes hitelköltség csökkenése miatt a bankok aktívabbá válnak a piacon, amely ugyan "nem jelentõs, de érzékelhetõ" növekedést okozhat az új kihelyezésekben. A szakértõ elmondta azt is, hogy tovább szigorodtak a vállalati hitelfeltételek a második negyedévben.

A 2012 júliusában végzett hitelezési felmérés megállapítja, hogy 2012 második negyedévében mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek feltételei enyhültek. A bankok a háztartási hitelek iránti kereslet növekedésére számítanak; az elmozdulást a lakáshitelek esetében az állami kamattámogatás beindulása okozza - emelte ki Homolya Dániel.

Hozzáfûzte: a kamattámogatás jelentõsen csökkenti a jelenlegi 13 százalék körüli kamatszintet, így a támogatott lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége 9 százalék körül alakul a támogatási idõszak elején.

Forrás: MTI

Az MNB jelentése szerint a lakáshiteleknél a bankok negyede enyhített a hitelezési feltételeken, ami elsõsorban a magasabb megengedett jövedelemarányos törlesztõrészletben és hitelfedezeti mutatóban, illetve az alacsonyabb kamatfelárban jelentkezett. A következõ félévre adott várakozásokban kettõs kép figyelhetõ meg: egyrészt a bankok nettó 44 százaléka tervez szigorítani a kockázatosabb hitelek prémiumán, azaz ennyivel többen, mint ahányan enyhítenének.

Másrészt további enyhítés várható ezzel szemben egyéb ár- és nem árjellegû hitelezési feltételekben, elsõsorban a hitelkamat és forrásköltség közötti rés, illetve a hitelfolyósításért felszámolt díjak összegében. Mindezek eredõjeként mindössze 4 százalékkal több bank tervez szigorítania 2012 második felét lefedõ idõszakban.

A fogyasztási hitelek feltételeit a bankok 7,5 százalékos többsége enyhítette, és az év második felében nettó 22 százalékuk további enyhítést tervez.

A jegybank 2003 tavaszán indította el kérdõíves felmérését, amellyel a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogy a bankok hogyan látják a hitelpiac helyzetét. A most publikált jelentés a 2012 júliusában történt megkereséseken alapul: egyrészt a 2012 második negyedévére visszatekintõ, másrészt a 2012 harmadik és negyedik negyedévét lefedõ idõszakra elõretekintõ banki várakozásokat tükrözi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!