2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Másodpercenként öl a depresszió? - elõadások BeretyóújfalubanForrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-03 09:31:33
A Gróf Tisza István Kórház és a partiumi, Élesdi Kórház közös, határon átnyúló kapcsolatának újabb állomásához érkezett szeptember elsõ napján. A berettyóújfalui kórházban ezúttal a pszichiátriai ellátás került terítékre az orvosi és a szakdolgozói szekciókban.

Dr. Muraközi Zoltán fõigazgató szerint „az újfalui kórház szürke, borongós épületében folyik a pszichiátriai ellátás, ám az ott dolgozókban ég az a tûz, ami az ellátás színvonalát biztosítja”. Todoca Ioan, az élesdi kórház fõigazgatója reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy jóllehet, a közös projekt a második, befejezõ szakaszába lépett, ám a beindult munkakapcsolat nem ér véget, hanem évente egyszer találkoznak majd a jövõben is. Bejelentette még, hogy újabb esélyes projektjük van, ami ha nyer, az újfalui kórháznak CT-készüléket hoz, az élesdieknek pedig a sürgõsségi osztály felszerelését eredményezi.

 

A két szekcióban öt-öt elõadás hangzott el helyi és vendég fõorvosok részérõl. Ijesztõ adatok hangzottak el a korunk betegségének számító depresszióról például. Amíg a századforduló környékén végzett felmérésbõl kiderült, a depresszió a 4. leggyakoribb betegség volt, ám ez 2030-ra az elsõ helyen szerepel majd! Az is kiderült, a nõknél kétszer annyi a depressziós, mint a férfiaknál. Egyre több a szorongásos beteg, aki a félelem, szorongás enyhítésére alkoholt vagy drogot fogyaszt.

 

 

 

 

A depresszió kihat a hangulatra, a teljesítményre, alvászavart okoz, ami végsõ soron súlyos egészségromláshoz vezethet. Ezért fontos a megelõzés, az idõben felismert diagnózis, hogy megfelelõ kezeléssel elejét vegyék a testi és pszichés terhelést okozó depressziónak – sorolta Dr. Takács Judit fõorvosnõ, aki egy ijesztõ adatot is megosztott: világszerte másodpercenként történik egy öngyilkosság.

 

 

 

 

Dr. Hermann József fõorvos történelmi áttekintést nyújtott a hazai pszichiátria múltjáról. Mint fogalmazott, hazánk vezetõ helyet foglal el a pszichiátriai betegségek közt, 0 10 millió lakosból 100 ezer demenciában szenved. A feltételek hiányosak, amit tetéz az országos központ bezárása, az ágyszámok 24 százalékkal való csökkentése, ami súlyos következményekkel járt. Ebben a helyzetben a hangsúly a rehabilitációra tevõdik, az önkéntesen, a családtagok bevonására, hiszen az jóval olcsóbb a kórházi ellátásnál.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!