2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Magyar érettségi: szótár használhatóForrás: hetivalasz
Utolsó módosítás: 2009-05-04 10:55:27
Rendben megkezdõdtek az írásbeli magyar érettségi vizsgák a középiskolákban hétfõn reggel, rendkívüli eseményrõl sehonnan nem érkezett bejelentés - tájékoztatta a szaktárca az MTI-t a vizsgahelyszínekrõl érkezett visszajelzések alapján.

Az elsõ vizsganapon magyar nyelv és irodalomból középszinten 1.179 helyszínen 93.650 vizsgázó, emelt szinten 43 helyszínen 1.416 diák tesz érettségi vizsgát. Magyar mint idegen nyelvbõl középszinten 47 helyszínen 88-an, emelt szinten 4 helyszínen 35-en érettségiznek.

Az érettségi vizsga menete megegyezik a tavalyival: a magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy közép- és emelt szintû írásbelije egyaránt 240 percig tart. Középszinten a vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre. A diákok elõször a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ennek az összegyûjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap megoldását.

Emelt szinten az írásbeli érettségi nyelvi-irodalmi mûveltségi feladatsorból és három különbözõ szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló idõt tetszésük szerint oszthatják be és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi mûveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A három szövegalkotási feladat különbözõ témáról, adott szempontú és mûfajú önálló szöveg megírását szabja meg.

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebbõl vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervezõ intézmény gondoskodik. A korábbi évek gyakorlatának megfelelõen a feladatsorok a javítási-értékelési útmutatókkal együtt, a vizsgát követõ napon kerülnek fel az oktatási tárca honlapjára. A hivatalos tételcímeket az oktatási tárca kora délutánra ígérte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!