2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kemény feltételeket szabott az IMF: bér - és nyugdíjcsökkentés, megszûnõ családi pótlékForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-06 09:57:42
Megismerték a kormánypárti képviselõk az IMF követeléseit szerdán este Sárváron. Sajtóértesülések szerint a listán szerepel a válságadók, a bankszektorra kivetett adó megszüntetése, az szja-kulcs emelése, a családi adókedvezmény, illetve a családi pótlék megszüntetése, a nyugdíjak mérséklése és a bércsökkentés is.

Az IMF követeléseinek listáját a Magyar Nemzet közölte. Ezen szerepel a nyugdíjak csökkentése; a nyugdíjkorhatár-emelés; a családi pótlék csökkentése; a személyi jövedelemadó-emelés; a privatizáció; az utazási kedvezmények csökkentése; a bürokrácialeépítés; az általános, értékalapú ingatlanadó; az önkormányzatok kiadásainak csökkentése; a bankadó eltörlése, és a pénzjuttatás a bankszférának.

Ezen túl a megállapodás akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, amely az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét.

A Népszabadság szerint a családi adókedvezmény, illetve a családi pótlék megszüntetése is a listán szerepel.

A Magyar Nemzet azt írta: a kemény feltételek ellenére Orbán Viktor miniszterelnök bízik abban, hogy õsszel megegyezéssel zárulnak az IMF/EU-hiteltárgyalások.

Rogán Antal, a Fidesz-frakció vezetõje egy, a sárvári frakció-ülés napjára idõzített interjúban azt mondta, "az IMF javaslata egyértelmû: õk radikális kiadáscsökkentést szeretnének, amely a bérek csökkentését és a közszolgáltatások színvonalának csökkenését is jelentené. Rogán Antal véleménye szerint ugyanakkor a kormánynak nem szabad lelépnie arról az útról, amelyre korábban lépett, vagyis a közterhek arányos megosztásának útjáról.

A KDNP a sárvári tanácskozást megelõzõen frakcióülést tartott. Pálffy István szóvivõ azt nyilatkozta a Népszabadságnak: ragaszkodnak ahhoz, hogy a Orbán-kormány szociális intézkedései és a munkahelyvédelmi akcióterv mellett ki kell állni, a családi adókedvezmény pedig szerintük a legprogresszívebb lépés hosszú idõ óta, "abból nem lehet engedni", sõt ki kell terjeszteni. A családi csõdvédelemre vonatkozó elképzeléseket is szeretnék exponálni.

A Népszabadság úgy tudja,Orbán Viktor ma ismertetheti az IMF követeléseire adandó kormányzati válaszokat.

Magyar Nemzet/Népszabadság

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!