2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Temetõt és csontvázat találtak DerecskénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-10 16:50:27
Derecske – A Morgó-tanyán lévõ sertéstelep bõvítése kapcsán, a beruházás által érintett régészeti lelõhelyen jelenleg 5000 m2 területen végez feltárást a HBM-i Múzeumok Igazgatósága Régészeti Tára Szolnoki László régész vezetésével.

A feltáráson egy csontvázas temetõrészlet is napvilágra került eddig 8 sírral. Az Kr.u-i 1. századra keltezhetõ sírokban nem várt, szenzációsnak számító régészeti leletek kerültek napvilágra: római készítésû pannon-norricumi szárnyasfibulák és lemezes öv kerültek elõ. Ilyen típusú leletek az Alföldrõl eddig nem voltak ismertek!

 

 

A temetõ és a leletek érdekessége másrészt abban áll, hogy az 1. századi Alföld (Barbaricum) politikai és etnikai viszonyairól alig tudunk valamit. Ez az az idõszak ugyanis, amikor a Dunántúlon Pannonia provinciát megalapítják a rómaiak és az Alföld részben a helyi õslakosság (késõ kelta falvak), részben a terjeszkedõ Dák Királyság fennhatósága alatt állt, valamint ekkor érkezhettek az elsõ szarmata törzsek (jazigok) a Kárpát-medencébe (Duna-Tisza-köze É-i része). Erre a rendkívül érdekes korszakra, annak kapcsolatrendszerére és lakosságára világít rá az újonnan talált temetõrészlet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!