2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Plusz három százalék esély a halálraForrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-09-09 09:18:02
Egy középiskolás fiú szerint azért van annyi motorbaleset, mert az idõsek nem tudnak vezetni, a fiatalok viszont „jól nyomják”!

Hiába a zéró tolerancia, az objektív felelõsség, a pontrendszer. A nagy szigorítások ellenére is történik valami baleset pár naponta. Habár még a felénél sem járunk szeptembernek, máris van öt halott, akiket pusztán azért kell eltemetniük szeretteiknek, mert valaki felelõtlen volt, nem figyelt rendesen.

Ebbõl pusztán egy motoros volt, s még talán jó aránynak is tekinthetnénk, ha nem ismernénk a tényeket. Valóban jó arány, csak azt nem vesszük észre, hogy míg az autós balesetek száma jóval több, a halálozási arány négy százalék körül járt 2007-ben, míg motorkerékpárnál ez hét százalék. Óh, mi nekünk az a három kis százalékocska!- gondolhatjuk, hiszen nem is sok a különbség.

Persze hogy nem. De emlékezzünk csak arra a háromgyermekes férfira, aki augusztus harmincegyedikén friss jogosítványával próbálgatta nagymotorjának tûrõképességét Hajdúhadháznál, de „játék” közben felborult, s egy fának csapódva meghalt. Õ éppen benne volt abban a három százalékban. Általában nem gondolunk bele, hogy ennyit jelent egy kis gyakorlatlanság vagy egy kis sebességtúllépés.

Hol hibáznak a legtöbben?

A köztudatban úgy él, hogy az ilyen halálesetek leginkább nyílt pályás útszakaszon történnek, holott a számok azt mutatják, hogy az esetek több mint kétharmada lakott területen belül történik. Amibõl csak az esetek harminc százalékában hibáztathatóak a motorosok. Egy ilyen járgánnyal közlekedõ harmincas férfi elmondása szerint ez azért van, mert a városban a gyalogosok nem mérik fel a közeledõ sebességét, s úgy ítélik meg, hogy még ráérnek átmenni. A jármû azonban hamarabb érkezik, s meg is van a csattanás. Illetve nehéz azzal a lehetõséggel nem élni, hogy egynyomon-haladó lévén beférnek két autó közé, vagy esetleg jobbról is elõzhetnek, ebbõl is akad hát probléma az utakon.

Legutóbb mégis egy külterületi eset keltette fel a közvélemyény figyelmét, amikor is Debrecen és Bocskaikert között egy úton felejtett, elgázolt vaddisznó okozott fennakadást a forgalomban, és balesetet, mivel két motoros sem vette észre idõben az otthagyott állatot, de még az elõtte álló autót sem. Helyzetük azonban szerencsésnek mondható, hiszen megúszták könnyebb sérülésekkel.

Idõsek kontra fiatalok
Az idõsebb generációból egy boltost kérdeztünk, aki úgy véli, azért van annyi baleset, mert nincsenek hozzászokva az emberek a nagy és erõs gépekhez, így veszélyesnek tartja a motorozást. Az ifjak azonban sokszor csak a száguldozás miatt részesítik elõnyben a mocikat az autókkal szemben. Egy középiskolás fiú szerint azért van annyi baleset, mert az idõsek nem tudnak vezetni, a fiatalok viszont „jól nyomják”!

Mindenesetre azért meggondolandó, milyen sebességet választunk. Betartjuk a szabályokat, vagy hagyunk esélyt a sorsnak arra, hogy minket is beletereljen abba a plusz három százalékba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!