2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
II. Országos,,Népek tánca, népek zenéje” rendezvény regionális elõdöntõje GyulánForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-09-21 11:40:26
  A Hontravel Kft. második alkalommal rendezte  meg a ,,Népek tánca, népek zenéje” rendezvény sorozatát, melynek elsõ elõdöntõjére Gyulán került sor.  

 

Céljuk az, hogy összehozzák a hazánkban és határainkon túl élõ amatõr nemzetiségi hagyományõrzõ táncegyütteseket, zenekarokat, népdalköröket. Nagyon fontosnak tartják, hogy a hagyományaikat õrzõ nemzetiségek egy fesztivál keretén belül bemutatkozhassanak, és megismerkedhessenek más nemezetek kultúrájával. Az elõdöntõbõl a hajdú-bihari csoportok továbbjutottak a középdöntõre: - Komádi „Aranykor” Városi Nyugdíjas Klub tánccsoportja, Körösszegapátiból a Harmónia énekkar, valamint Kürti Gábor és Kürti Edina: Eleki táncok és Újirázról Nacsa Andrásné szóló énekkel.

A fellépések helyszínei, és idõpontjai: - Gyula: - 2012. szeptember 15, - Szeged-Algyõ: - szeptember 16, - Mezõkövesd: - szeptember 22, - Vásárosnamény: - szeptember 23, - Pécsvárad: - szeptember 29, - Monor: - szeptember 30, - Zalaegerszeg: - október 13, - Gyõr: - október 14.

Az elsõ elõdöntõre, Gyulára a házigazdákon kívül Csanádapácáról, Dobozról, Felsõszentivánról, Komádiból, Körösszegapátiból, Méhkerékrõl, Mezõberénybõl, Tótkomlósról, Újirázról és Vésztõrõl érkeztek néptáncos és népdalköri csoportok, illetve népdalos szólók.

Komádi „Aranykor”Városi Nyugdíjas Klub Dunántúli néptánccal (Hogy is van ez?) lépett fel nagy sikerrel. Körösszegapátiból pedig a Harmónia Énekkar Carmen Rus karnagy vezetésével, illetve a Kürti Edina – Kürti Gábor táncospár kapott nagy tapsot az Eleki tánccal, valamint Nacsa Andrásné Újirázról a szóló énekkel.

A zsûri tagjai: - Szücsné Molnár Erzsébet népzenész /Veszprém/, - Tóthné Döme Mária /Makó/ a Maros táncegyüttes mûvészeti vezetõje, - Gyalog László koreográfus, Békés megyei néptánc stúdió elnöke voltak.

Ezen a bemutatón, ahol a békés és hajdú-bihari fellépõk szerepeltek nagyon sok szép dal és tánc jelent meg. A bemutatkozások végén a zsûri elnöke igen nagyra értékelte a produkciókat, gratulált valamennyi mûvészeti csoportnak, szólóknak és közölte, hogy értesíteni fogják, hogy várhatóan október végén, vagy november elején szerepelhetnek-e a középdöntõben szerepelhetnek-e.

Ez megtörtént, így már biztos, hogy Komádi és Körösszegapáti ott lesz a középdöntõben.

Cserép Imre

tudósító

/Fotók: - Cserép Imre és Csóka Anna/

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!