2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kiskereskedelem: emelkedett az értékesítésForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-24 10:34:52
2012 elsõ hét hónapjában éves alapon 0,2 százalékkal növekedett az élelmiszer és élelmiszer jellegû termékek értékesítése. Az év hetedik hónapjában az elõzõ havi emelkedés után ugyanakkor 2,4 százalékos visszaesést könyvelhetett el ez a kiskereskedelmi alágazat az elõzõ év azonos idõszakához képest – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Júliusban a kiskereskedelmi termékforgalom éves szinten mért 2,6 százalékos visszaesését fõként a bútor- és mûszaki cikk eladások csökkenése eredményezte. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldõ és internetes kiskereskedelemben, 2012 júliusában 731 milliárd forint, az év elsõ hét hónapjában 4524 milliárd forint értékû forgalom realizálódott – írja az NGM.

Kedvezõbb forgalom

A teljes volumen 45,3 százalékát adó élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai az elõzõ év azonos idõszakához képest az elõzõ havi emelkedést követõen 2,4 százalékkal estek vissza, ugyanakkor az év elsõ hét hónapját tekintve a tavalyinál 0,2 százalékkal kedvezõbb forgalmat produkáltak.

A nem élelmiszer jellegû kiskereskedelmi üzletek forgalma az év hetedik hónapjában az elõzõ havi 4,2 százalékosnál jóval visszafogottabb, 2,5 százalékos ütemben mérséklõdött, az elsõ hét hónapra nézve ez aggregáltan 2,1 százalékos visszaesést jelent.

Kép: NGM


Dinamikus növekedés

A csomagküldõ és internetes kiskereskedelem továbbra is dinamikusan emelkedõ forgalmat generál, az alágazat forgalma júliusban az elõzõ év azonos idõszakához képest 27,1 százalékkal bõvült, de javuló forgalom volt megfigyelhetõ az illatszerüzletek (+6,1 százalék) és a gyógyszerek, gyógyászati termékek (+0,3 százalék), esetében is. Az üzemanyagtöltõ állomások értékesítése továbbra is elmaradt az elõzõ év azonos idõszaki értéktõl. Júliusban az eladások 2 százalékkal, míg és az elsõ hét hónap egészét tekintve 2,8 százalékkal estek vissza.

Mérséklõdõ Európa

Az Eurostat eddig rendelkezésre álló adatai alapján az unió 10 országában mérséklõdött a kiskereskedelmi forgalom júliusban, míg 11 országban növekedést, 1 esetben pedig stagnálást regisztráltak. Az eurózónában 1,7 százalékos volt a visszaesés átlagos mértéke, míg az EU 27 átlagára vetítve 0,2 százalék volt a mérséklõdés.

A hazai kiskereskedelmi forgalom júliusi, elõzõ év azonos idõszakához viszonyított visszaesése összhangban van a régiós tendenciákkal, hiszen Ausztriában 2,2 százalékos, Szlovákiában 2 százalékos, míg Szlovéniában 1,9 százalékos visszaesés volt megfigyelhetõ ebben az idõszakban – zárul a közlemény.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!