2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Emléktábla a gyógyszerész családnakForrás: B.K.A.
Utolsó módosítás: 2012-09-24 14:33:25
A falu egykori, közismert gyógyszerész családjának állított emléket a Csökmõi Mozaik Egyesület. Az emléktábla avatás 2012. szeptember 22-én volt a gyógyszertár elõtt.

A Csökmõi Mozaik helyi közéleti lapot kiadó egyesület régóta tervezgette, hogy a gyógyszertár falán emléktáblát helyeznek el Péchujfalusi Péchy Józsefnek, a csökmõi Olajág (ma Szent György) gyógyszertár alapítójának és gyógyszerész fiainak, Tibornak és Tamásnak. A terv most valóra vált.

A patika 1900-tól kezdve félévszázadon át volt a Péchy család tulajdona, késõbb az államosítás után Péchy Tamás még huszonöt évig alkalmazottként dolgozott valamikori tulajdonában. A családot, különösen Péchy Tamást az egész falu szerette, tisztelte.

 

Az ünnepség kezdetére több mint ötvenen gyûltek össze a lakosságból, hogy részt vehessenek a nem mindennapi eseményen.

Tóth Sándor, az egyesület egyik tagja mondta az ünnepi beszédet, amiben röviden ismertette a Péchy család történetét, méltatta közéleti tevékenységüket, munkásságukat. Ezután B. Kiss Andrea, az egyesület elnöke, a Csökmõi Mozaik felelõs szerkesztõje és Péchy Katalin, a család képviselõje leleplezték az emléktáblát. Fülöp Tiborné az egyesület, Varga József polgármester pedig az önkormányzat nevében helyezett el koszorút a fekete márvány táblánál. A harmadik koszorút az Ilyés család képviselõi, Kovács Imréné és Ilyés Sándor helyezték el. Õk nagynénjüket képviselték, aki a háború után együtt mentett életet a legendás gyógyszerésszel. Ilyés Ilona ma már a századik évében jár és nem tudott Debrecenbõl eljönni az ünnepségre, de emlékezõ sorait elküldte, amit az ünnepségen felolvastak.

 

Az emléktábla avatása után a Faluházban minikiállítást tekinthettek meg az érdeklõdõk a Péchy családról és a gyógyszerészet múltjáról. A vendéglátással egybekötött kiállításon felelevenedtek az emlékek. Péchy Katalint körbe fogták a régi ismerõsök, és együtt emlékeztek édesapjára, Péchy Tamásra, a község szeretett patikusára. Péchy Katalin is a gyógyszerészetben dolgozott, és még az õ lánya is tovább vitte a családi hagyományt. Az ünnepségre férje, fia, menye és két unokája kísérte el. Nagyon hálás volt, hogy felmenõinek ilyen emléket állítottak Csökmõn.

 

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!