2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Danuta Hübner kapta az idei Pálfi István emlékérmetForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-26 09:55:12
Idén harmadik alkalommal adták a fõvárosban, a Duna Palotában a tragikusan fiatalon elhunyt európai parlamenti képviselõrõl, Pálfi Istvánról elnevezett emlékérmet, melyet Danuta Hübner, az Európai Parlament regionális fejlesztési bizottságának elnöke kapott.

Az emléknapon az özvegy – Pálfi Anikó, Berettyóújfalu alpolgármestere – mellett megjelentek az egykori harcostársak: a magyar és európai parlament képviselõi, megyei közgyûlési elnökök, alelnökök, polgármesterek, akiket Virág Rudolf, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium helyettes államtitkára köszöntött. Jelen volt Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, Gál András Levente, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium volt államtitkára. A Pálfi István emlékérmet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter alapította, melyet azok kaphatnak, akik kiemelkedõ munkát végeztek a regionális politika fejlesztésében, hozzájárultak az együttmûködés fejlõdéséhez, a határon átnyúló kapcsolatok erõsítéséhez. A berettyóújfalui Kurucz Imre szobrászmûvész által készített bronz emlékérmet a miniszter adományozza évente. A díjat két éve Jan Olbrycht lengyel európai parlamenti képviselõ kapta, míg tavaly Michel Delebarre, területi kohéziós politikáért felelõs bizottsági elnök volt a kitüntetett.

A díjat átadó Rétvári Bence, a KIM államtitkára, úgy fogalmazott: a díj tiszteletadás Pálfi István munkássága elõtt, aki európai parlamenti képviselõi munkája alatt különösen sokat tett a határon átnyúló kapcsolatok új alapokra helyezéséért, a területi együttmûködések kiteljesítéséért.

Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Danuta Hübner munkásságát méltatva, elmondta: a lengyel képviselõnõ életútja bõvelkedik tudományos eredményekben. Különösen sokat tett Danuta Hübner Lengyelország európai uniós felzárkóztatásáért. 2004 és 2009 között az Európai Bizottság biztosaként nemcsak irányítója, hanem megújítója is volt az európai regionális politikának. A díjazott – aki megtiszteltetésnek tekintette a kitüntetést – azt mondta: Magyarország nagyon sokban hozzájárult a regionális politika alakulásához. Kitért arra, hogy erõsíteni kell a határon átnyúló elemeket, és a fiatalokat úgy kell képezni, hogy ne csak állást keressenek, hanem maguk is képesek legyenek munkahelyet teremteni. A korábbi biztos szerint Magyarország a végrehajtott változásokkal a változás élére kerül az elkövetkezõ években.

A díjátadási ceremónia után nemzetközi konferencia zajlott a területi együttmûködés 2014-2020 közötti lehetséges perspektíváiról. Egyebek közt bemutatták az Európai Unió Duna Makro-regionális Stratégiáját, az azzal összefüggõ kormányzati tevékenységet, az Európai Területi Társulásokat, a Közösségvezérelt Helyi Fejlesztéseket és Integrált Területi Beruházásokat, mint szóba jöhetõ perspektívákat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!