2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A hajdú-bihari hulladék útjaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-28 09:46:48
Hajdú-Bihar – A folyamatos fejlõdés és a fokozódó termelés által kibocsátott nagy mennyiségû hulladék egyre inkább középpontba helyezi a szelektív gyûjtést, az újrafeldolgozást és a környezetvédelmet.

A szelektív gyûjtés fontosságát évek óta próbálják tudatosítani különbözõ szakmai szervezetek már az óvodákban és az iskolákban is, de a felnõtt lakosság szemléletét is igyekeznek pozitív irányba terelni.

Azt viszont kevesen tudják, hogy mi történik a szelektíven gyûjtött hulladékkal? A begyûjtés után a hulladékkezelõ telepen mérlegelésre kerül, majd a válogatócsarnokban az újrahasznosítás folyamatát készítik elõ, azaz kézi erõvel, fajtánként szétválogatják a hulladékot (pl. papír, fólia, mûanyag, alumínium stb.).

A szelektív gyûjtés lényege, hogy a gyûjtõedénybe csak a tájékoztatókban jelölt hulladékokat helyezzük el, ami az anyagok különféle feldolgozási technológiája miatt szükséges. Sajnos, ezt nem mindenki tartja be, ezért kommunális szemét is található a hasznos hulladékok között.

Az újrahasznosítható hulladékokat bálákba tömörítik és a feldolgozó üzemekbe szállítják. Ezekben az üzemekben – fajtáktól függõen – különbözõ folyamatokon megy keresztül a már elõkezelt hulladék (pl. a PET palackokat mossák, aprítják, granulálják), majd késztermékeket állítanak elõ belõlük. Fontos: az újrahasznosítás sokkal kevesebb környezeti terheléssel jár, mint az új anyagok elõállítása!

A hulladékok útjának megismerése érdekében az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szeptember 29-én „Kukakultúra” néven nyílt napot szervez az ország 45 városában lévõ hulladéktelepeken, ahol a lakosság személyesen tapasztalhatja meg a fent leírt folyamatokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!